Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε χωράνε στη δημοκρατία τους τα λαϊκά κινήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) σημειώνει ότι «όλες οι ιδεολογίες είναι νόμιμες υπό την προϋπόθεση ότι εκδηλώνονται με δημοκρατικό τρόπο και εκδηλώνει, ως εκ τούτου, την αντίθεσή του προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν και σκοτώνουν ανθρώπους αποκλειστικά και μόνον διότι έχουν εκλεγεί ή/ και είναι αγωνιστές συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων».

Την ίδια στιγμή, σε κεφάλαιο της έκθεσης για τη λεγόμενη «εσωτερική τρομοκρατία», χαρακτηρίζει «σύμφωνο με τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και με τις αρχές του κράτους δικαίου» τον «Οργανικό νόμο 6/2002» που ψήφισε η κυβέρνηση της Ισπανίας και που έθεσε (στις 26/8/2002) εκτός νόμου για τρία χρόνια το βασκικό κόμμα «Ερι Μπατασούνα», με πρόσχημα τις επιθέσεις της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Η επικρότηση της διακοπής λειτουργίας ενός κόμματος προκαλεί ανησυχίες για τις μελλοντικές πρακτικές της ΕΕ. Μην ξεχνάμε ότι στις Βρυξέλλες συζητείται πρόταση ψηφίσματος των Φιλελευθέρων για την καταδίκη του «ολοκληρωτικού κομμουνισμού». Γεγονός που ανοίγει το δρόμο για επιθετική κατασταλτική πολιτική (μόνο;) σε βάρος των κομμουνιστών και της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, στις 2/10/2003 ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Γκ. Φερχόιγκεν, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την προενταξιακή πρόοδο των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, απαντώντας στην τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα (έθιξε μεταξύ πολλών άλλων και τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις και διώξεις κομμουνιστών και άλλων ατόμων και κομμάτων σε αυτές τις χώρες), δήλωσε ότι, εάν ήταν πολίτης των χωρών αυτών θα ζητούσε ο ίδιος την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων...

Επικροτούν τις διώξεις

Ο Φερχόιγκεν, λοιπόν, και οι συν αυτώ επικροτούν τις ακόλουθες διώξεις:

- Στις Βαλτικές χώρες γίνονται τρομερές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων γενικά, αλλά ιδιαίτερα της ρωσόφωνης μειονότητας, που αποτελεί το 40% του πληθυσμού της Λετονίας, το 25% της Εσθονίας και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Λιθουανίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εξής: Πρόσφατα στην Εσθονία έγινε δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν θεωρητικά - όχι, όμως, και τυπικά - το δικαίωμα της ψήφου, πλησιάζουν το 1.000.000. Απ' αυτούς, ψήφισαν «ναι» οι 369.611 (το 66,92% όσων συμμετείχαν), «όχι» ψήφισαν 182.719 (το 33,08%). Απείχαν περισσότεροι από 200.000 ψηφοφόροι. Οι Ρωσόφωνοι (περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας) δεν είχαν καν το δικαίωμα της ψήφου. Πώς αλλιώς, αφού αν και είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας για πολλές δεκαετίες τώρα, δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα. Με άλλα λόγια, «ναι στην ένταξη ψήφισε μια μικρή σχετικά μειοψηφία του πληθυσμού της χώρας (γύρω στο 36%). Ομως οι Βρυξέλλες - και όχι μόνον - το πανηγύρισαν, προβάλλοντας το πλασματικό 66,92%. Οσο για το απαράδεκτο και βαθιά αντιδημοκρατικό καθεστώς της μη απόδοσης των πλέον στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων στο ένα τρίτο του πληθυσμού, δε λέει κανείς τους το παραμικρό...

- Εξάλλου στις Βαλτικές χώρες, τα κομμουνιστικά κόμματα είναι απαγορευμένα και οι οπαδοί τους διώκονται. Στη Λετονία 100.000 περίπου κάτοικοι στερούνται παντελώς ή έχουν περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα, επειδή δεν εγκατέλειψαν το ΚΚ Λετονίας οκτώ μήνες πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Βετεράνοι του αντιφασιστικού - αντιναζιστικού αγώνα βρίσκονται στις φυλακές, ακριβώς γιατί πολέμησαν τους ναζί. Την ίδια στιγμή, στην Εσθονία αποκαθίστανται σαν «ήρωες» οι συνεργάτες των ναζί κατακτητών.

- Στην Πολωνία το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι απαγορευμένο και διώκεται οποιαδήποτε προβολή της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

- Λίγο νοτιότερα: Στην Ουγγαρία απαγορεύεται η χρήση των συμβόλων του κομμουνιστικού κινήματος και ο αντιπρόεδρος του νόμιμου Εργατικού Κόμματος είναι υπόδικος, γιατί έβαλε στο πέτο του κόκκινο αστέρι. Στη Ρουμανία αυθαίρετα διαγράφηκε από τα μητρώα των κομμάτων το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας, που έχει 113.000 μέλη. Σοβαρές, επίσης, παραβιάσεις, κυρίως κατά των κομμουνιστών, έχουμε και στην Τσεχία και την Σλοβακία.

- Στη γειτονιά μας: Στην Τουρκία είχαμε και πρόσφατα συλλήψεις πολιτικών ηγετών, όπως του προέδρου του DEHAP και καλλιτεχνών, μόνο και μόνο γιατί πήραν μέρος σε κουρδικό πολιτιστικό φεστιβάλ στη Γερμανία. Επίσης, είναι γνωστό ότι και οι όποιες σημαντικές αλλαγές έγιναν στην τουρκική νομοθεσία προς δημοκρατική κατεύθυνση, κατά κανόνα δεν εφαρμόζονται στην πράξη και ότι συνεχίζεται η καταπίεση του κουρδικού και τουρκικού λαού, με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.

Για όλες αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις δημοκρατικών ελευθεριών και πολιτικών δικαιωμάτων δε θα ακούσετε κουβέντα από τους θιασώτες της ΕΕ.

Στόχος (τους) και η κουβανική επανάσταση

Επιπρόσθετα, η ΕΕ συντασσόμενη με τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την Επανάσταση στην Κούβα, στη Σύνοδο Κορυφής το καλοκαίρι στη Χαλκιδική αποφάσισε να περιορίσει τις διμερείς ανταλλαγές με το Νησί και να καλεί Κουβανούς αντιφρονούντες σε διάφορες εκδηλώσεις. Φυσικά και σε αυτό το ζήτημα η ΕΕ βρήκε σύμμαχο το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ» (ΕΚΦ) και τις δυνάμεις που το συναπαρτίζουν. Στην τελευταία προπαρασκευαστική επιτροπή για την επόμενη εκδήλωση του ΕΚΦ (που θα γίνει το Νοέμβρη στο Παρίσι), παράγοντες της γαλλικής οργανωτικής επιτροπής προσπάθησαν να αποκλείσουν Κουβανούς ομιλητές από το πάνελ που αφορούσε στη Λατινική Αμερική. Το «επιχείρημα» ήταν ότι θα πρόβαλαν τη χώρα τους, την Κούβα, και όχι τις «διώξεις σε βάρος των αντιφρονούντων», όταν γνωρίζουν άριστα ότι πρόκειται για μισθοφόρους των ΗΠΑ που δρουν για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας, επεμβαίνοντας προς όφελος των αμερικάνικων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Και αφού θα υπεράσπιζαν την Κούβα, τους ήταν ανεπιθύμητοι ως «απολογητές του κουβανικού καθεστώτος»! Μπροστά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι εισηγητές προέκριναν μια «συμβιβαστική» λύση, στα δικά τους πάντα μέτρα: Θα προσκληθεί μια γνωστή Κουβανέζα οικονομολόγος αλλά υπό τους εξής όρους(!): Να προσκληθεί, παράλληλα, στο Φόρουμ και ένας «Κουβανός αντιφρονών» (διάβαζε μισθοφόρος των ΗΠΑ), ως «ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα» και ως μήνυμα προς την Κούβα. Η δε οικονομολόγος να μη μιλήσει για την Κούβα. Αν όμως μιλήσει να μη «λειτουργήσει ως απολογητής του καθεστώτος». Από ελληνικής πλευράς στην απαράδεκτη απόφαση συναίνεσαν ο ΣΥΝ, η «Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο» και το «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ».


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ