Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στόχος το «ευέλικτο και προσαρμοστικό» εργατικό δυναμικό

Ενα πιο προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό, που θα εξυπηρετεί την ευέλικτη οργάνωση της εργασίας, είναι το κλειδί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Εκθεσης «Απασχόληση στην Ευρώπη 2003», το οποίο ενστερνίζεται και υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχολιάζοντας τα πορίσματα της εν λόγω Εκθεσης η αρμόδια επίτροπος, Α. Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι η στρατηγική της Λισαβόνας και η πολιτική της απασχόλησης δείχνουν ότι «βρίσκονται στο σωστό δρόμο».

Αυτός ο δρόμος οδηγεί - όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Εκθεσης - σε μια πληθώρα ρυθμίσεων ευέλικτης εργασίας στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας. Ετσι, το 18% των Ευρωπαίων εργαζομένων εργάζεται στο πλαίσιο μερικής απασχόλησης. Το 13% εργάζεται σε προσωρινές θέσεις εργασίας - περισσότεροι από τους μισούς παρά τη θέλησή τους και περισσότεροι από το ένα τρίτο με σύμβαση διάρκειας έξι μηνών η μικρότερη. Ταυτόχρονα, όμως, το 15% των Ευρωπαίων εργάζεται υπερωριακά σε τακτική βάση - οι περισσότεροι χωρίς να αμείβονται γι' αυτό. Το ένα τέταρτο των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών, των πωλήσεων, οι ανειδίκευτοι και οι ειδικευμένοι χειρώνακτες εργάζονται τακτικά εκτός των βασικών ωραρίων. Το 8% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ και το 20% στη Βρετανία συνήθως εργάζονται περισσότερο από 48 ώρες τη βδομάδα.

Επιπλέον, το ποσοστό απασχόλησης των μεταναστών - υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ - είναι 14 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό των υπηκόων της ΕΕ, ενώ επί το πλείστον δουλεύουν με χαμηλές αμοιβές και είναι ελάχιστα εξειδικευμένοι.

Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται ένα «δίπολο», όπου στο ένα άκρο κυριαρχεί η ευελιξία και η μερική απασχόληση και στο άλλο η υπερωριακή απασχόληση και η υπερεργασία, ανάλογα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, το είδος των επιχειρήσεων και τις διακυμάνσεις της παραγωγής. Και οι δύο όμως αποτελούν το «προσαρμόσιμο» προσωπικό, ώστε να καταστούν οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές και συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία η πιο ανταγωνιστική οικονομία της Γης.

Απ' αυτή την άποψη είναι σημαντική η επισήμανση ότι οι μεταβολές στην αγορά εργασίας από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και η μεγαλύτερη χρήση ευέλικτων μορφών εργασίας επέτρεψαν στην ευρωπαϊκή οικονομία να αντισταθεί καλύτερα στην οικονομική επιβράδυνση απ' ό,τι κατά την προηγούμενη ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Με δυο λόγια, οι ιθύνοντες της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι την ύφεση των τελευταίων ετών τη φορτώθηκαν οι εργαζόμενοι της Ευρώπης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 2002 στην Ευρώπη σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάπτυξη της παραγωγικότητας απ' ό,τι στις ΗΠΑ στις βιομηχανίες παραγωγής τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ