Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οχι στην κατηγοριοποίηση και την περιπλάνηση

Η διαδικασία της Μπολόνια προωθείται εδώ και καιρό στη χώρα μας, ακόμα και μέσα από «πρωτοβουλίες» ιδρυμάτων, δηλαδή χωρίς ξεχωριστές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ενα από τα βασικά σημεία αυτής της διαδικασίας, είναι η «κινητικότητα» των φοιτητών, η «ανάγκη» της οποίας τονίστηκε εκ νέου στη Σύνοδο Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας που έγινε στο Βερολίνο τον προηγούμενο μήνα.

Την «κινητικότητα» φοιτητών προωθεί και το πρόγραμμα ΤΙΜΕ, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και διάφορα άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εκπρόσωποι των οποίων συνεδρίαζαν χτες στην Πολυτεχνειούπολη, στην Αθήνα. Φοιτητές της Πανσπουδαστικής ΚΣ, διέκοψαν τη χτεσινή συνεδρίαση, αντιδρώντας στην έννοια της κινητικότητας έτσι όπως αυτή περιγράφεται στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που αποτελεί μια περιπλάνηση στην ημιμάθεια. Σύμφωνα με την ΠΚΣ, ένα από τα θέματα προς συζήτηση ήταν και η δυνατότητα να αποκτούν κάποιοι (λίγοι) φοιτητές του ΕΜΠ πέρα από το πτυχίο του ιδρύματος και το πτυχίο «ΤΙΜΕ master», φοιτώντας στο 4ο και 5ο έτος σε ένα από τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τη στιγμή όμως που το πτυχίο του ΕΜΠ δεν είναι κατοχυρωμένο στην Ελλάδα ως master, μια τέτοια προοπτική δημιουργεί πτυχία δυο ταχυτήτων, κατηγοριοποιεί δηλαδή, τους φοιτητές.

Η ΠΚΣ τονίζει την αντίθεσή της συνολικά στη διαδικασία της Μπολόνια, στους δυο κύκλους σπουδών, στην υποβάθμιση και στην κατηγοριοποίηση των πτυχίων και επισημαίνει ότι η «κινητικότητα» που επιβάλλεται από αυτή τη διαδικασία έχει στόχο την καλλιέργεια «ευρωπαϊκής συνείδησης» και τη διαμόρφωση ενός εργατικού δυναμικού διά βίου απασχολήσιμου και περιπλανώμενου από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org