Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Σβέικ» στο Ηρώδειο

Τη διάσημη αντιπολεμική σάτιρα του Τσέχου συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» παρουσιάζει ο Θύμιος Καρακατσάνης, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο. Το τετράτομο έργο του Χάσεκ, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καυστικότερες σάτιρες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ήρωας, αν και θεωρείται πνευματικά «ανεπαρκής» καλείται να υπηρετήσει τον αυστριακό στρατό μόλις ξεσπάει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Σβέικ είναι έντιμος, αφελής, ανίκανος, αλλά ίσως πιο πονηρός απ' ό,τι δείχνει.

Οπως σημειώνει ο Θύμιος Καρακατσάνης «πρόκειται για αντιπολεμική σάτιρα, η οποία εκτός του γέλιου που προσφέρει, κινεί τη σκέψη και τη συνείδηση του θεατή. Ο κωμικοτραγικός Σβέικ είναι ανιδιοτελής πατριώτης, ένας λαϊκός άνθρωπος, που με την άδολη "πανουργία" του αντιστέκεται στον παραλογισμό και την αγριότητα του πολέμου».

Η θεατρική διασκευή είναι του Σωτήρη Πατατζή, η σκηνοθεσία -επεξεργασία κειμένου του Γιώργου Ρεμούνδου, η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη, τα σκηνικά και κοστούμια της Κατερίνας Καρακατσάνη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Παπαζήσης, Ολγα Πολίτου, Θόδωρος Συριώτης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Τάσος Πολιτόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Λιόλιος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ