Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Πανεργατική στήριξη στους εργάτες του Λαναρά

Θα νεκρώσουν τα πάντα την Τρίτη, στην απεργία, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο

Την τιμητική του έχει όλες αυτές τις μέρες των κινητοποιήσεων ο «Ριζοσπάστης», τα φύλλα του οποίου γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστα
Την τιμητική του έχει όλες αυτές τις μέρες των κινητοποιήσεων ο «Ριζοσπάστης», τα φύλλα του οποίου γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστα
Κλιμακώνεται ο πανεργατικός ξεσηκωμός στη Νάουσα, την Τρίτη, 7 Οκτώβρη, με την 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο, αντιδρώντας στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας, που επιχειρούν να πετάξουν στο δρόμο 120 εργαζόμενους στην «Τρικολάν». Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, ενώ οι εργαζόμενοι θα αποκλείσουν τη διασταύρωση προς την πόλη.

Το μεθοδευόμενο κλείσιμο της «Τρικολάν» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους της πόλης. Πάνω από 50 εργοστάσια έκλεισαν την τελευταία εικοσαετία, οδηγώντας τη Νάουσα σε οικονομικό μαρασμό, με την ανεργία σκαρφαλωμένη στο 50%. Με τις ευλογίες και τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης, στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την οποία με σθένος υπερασπίστηκαν και ψήφισαν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΝ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής μετέφεραν την παραγωγή σε χώρες των Βαλκανίων, βάζοντας έτσι ταφόπλακα στην εργατούπολη της Νάουσας.

Την περασμένη Τρίτη, η εργοδοσία ανακοίνωσε τις 10 πρώτες απολύσεις στο εργοστάσιο της «Τρικολάν», ξεσηκώνοντας τους εργαζόμενους που προχώρησαν άμεσα σε στάση εργασίας. Μέσα από αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις, διαμόρφωσαν, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο, το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, που αγκάλιασε το σύνολο των εργαζομένων στην πόλη.

Από τους εργάτες στα κλωστοϋφαντουργία μέχρι τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες και από το σύνολο των σωματείων του Εργατικού Κέντρου μέχρι τους μαθητές των σχολείων, σύσσωμος ο λαός της Νάουσας έχει κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό, να μη νεκρώσει ακόμα παραπέρα η περιοχή.

Στον αντίποδα της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων, οι πρασινογάλαζοι πολιτευτές της περιοχής, που επιμένουν να υποδεικνύουν ως λύση στο πρόβλημα του τόπου την παροχή νέων κινήτρων στον Λαναρά και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της πόλης. Η απάντηση των εργαζομένων δόθηκε με την κινητοποίηση της Τετάρτης, αλλά και με τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων της «Τρικολάν» την Πέμπτη και την Παρασκευή: Καμιά νέα επιδότηση στο Λαναρά, να ανακληθούν οι απολύσεις, να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό.

Το κλίμα τρομοκράτησης από την πλευρά της εργοδοσίας γενικεύεται, καθώς στο εργοστάσιο της Κομοτηνής ο γενικός διευθυντής της «Φάνκο» (μητρική εταιρία των εργοστασίων του Λαναρά) απείλησε τους εργαζόμενους πως, αν δε γίνουν οι απολύσεις στην «Τρικολάν», θα προβεί σε απολύσεις στο εργοστάσιο της Κομοτηνής. Αμεση ήταν η απάντηση από τους εργαζόμενους της «Τρικολάν», που με ανοιχτή επιστολή, την οποία υπογράφουν το Εργατικό Κέντρο και το εργοστασιακό σωματείο, κάλεσαν τους συναδέλφους τους στην Κομοτηνή να απομονώσουν τους διασπαστές και να συμπαραταχτούν αγωνιστικά μαζί τους. Δίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από την Τρίτη και οι εργαζόμενοι στον «Βαρβαρέσο», αντιδρώντας στην αυθαίρετη απόλυση εργάτριας στις αρχές της βδομάδας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, ενώ την Παρασκευή αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη, παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο του εργοστασίου της «Τρικολάν». Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ επισημαίνει πως «μόνον ο συντονισμένος αγώνας των εργατών, αγροτών, μικροεμπόρων, συνταξιούχων και της νεολαίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα» και καλεί τους εργαζόμενους να «καταδικάσουν με τον αγώνα και την ψήφο τους αυτούς που ευθύνονται για τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική, που οδηγεί σε απολύσεις και στο φούντωμα της ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ