Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΔΙ
Κι άλλη κατρακύλα...

Ούτε ένα αποδεδειγμένα υγιεινό προϊόν όπως το ελαιόλαδο γλιτώνει από την αειφόρο... αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Εδώ η πολιτική υποκρισίας της ΕΕ βρήκε κάποια άλλα λογικοφανή και υποκριτικά επιχειρήματα για να αλλάξει τα φώτα και στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς ελαιολάδου.

Στις προτάσεις της έκθεσης της Κομισιόν για το λάδι κυριαρχεί το πνεύμα υποκρισίας και κοροϊδίας σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Αφού αναφέρεται πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διακοπεί σε ευρεία κλίμακα η φροντίδα των ελαιόδεντρων», έχοντας προφανώς επίγνωση οι συντάκτες και εμπνευστές τι θα συμβεί με τις νέες προτάσεις τους, προτείνονται μέτρα που θα πετύχουν αυτό που θεωρητικά απεύχονται. Στην έκθεση της Κομισιόν προτείνεται να ξεκινήσει το νέο καθεστώς από 1/11/2004 και δε γίνεται πουθενά λόγος για το ύψος των ποσών που θα διατεθούν για επιδοτήσεις ή αναδιαρθρώσεις στον τομέα του ελαιολάδου, ούτε η ιστορική περίοδος υπολογισμού.

Οπως και στο βαμβάκι, η Κομισιόν προτείνει ριζική ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος, με «αποσύνδεση» του 60% της ενίσχυσης από την παραγωγή. Το υπόλοιπο 40% της ενίσχυσης θα περνάει μέσα από εθνικούς φακέλους και θα μπορεί να δίνεται είτε ανά εκτάριο είτε ανά δέντρο. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, το 40% της ενίσχυσης «δε συνδέεται με την παραγωγή, αλλά προορίζεται για τη φροντίδα των ελαιόδεντρων»... Για το 40% της ενίσχυσης αναφέρεται ακόμα πως θα δίνεται σε οριακούς ή χαμηλής απόδοσης ελαιώνες και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ορίσουν ζώνες. Φαίνεται δηλαδή πως το 40% της νέας ενίσχυσης μπορεί και να μην αφορά το σύνολο των ελαιοπαραγωγών και να αποτελέσει ένα ακόμα άλλοθι διχασμού και αποπροσανατολισμού των ελαιοπαραγωγών.

Επιπρόσθετα αναφέρεται στην έκθεση πως μέχρι τρία στρέμματα καλλιεργήσιμων ελαιώνων θα δίνεται μόνο μια εισοδηματική ενίσχυση, ενώ για ποσά κάτω των 50 ευρώ ανά αίτηση επιδότησης δε θα δίνεται τίποτα. Επίσης εκτάσεις με ελαιόδεντρα φυτεμένα μετά την 1η Μάη 1998, δε θα δικαιούνται ενίσχυσης, πλην εκείνων που περιλαμβάνονται σε προγράμματα νέων φυτεύσεων. Προτείνεται ακόμα το όλο σύστημα να λειτουργήσει με βάση το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) και να καταργηθεί από 1/11/2005 η χρηματοδότηση των οργανισμών ελέγχου του τομέα ελαιολάδου. Τέλος, προτείνεται να παραμείνει το καθεστώς ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που ήρθε να καταργήσει την τιμή παρέμβασης και να οδηγήσει στην κατρακύλα τις τιμές παραγωγού και παράλληλα να καταργηθούν οριστικά οι εξαγωγικές επιστροφές (εξαγωγικές επιδοτήσεις) σε λάδι και κονσέρβες.


Κείμενα
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ