Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Θυσία των μικρομεσαίων αγροτών στις πολυεθνικές

Προ νέων αντιαγροτικών τετελεσμένων επιδιώκουν να φέρουν τους Ελληνες αγρότες η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά τα αρνητικά μέτρα, που εισηγήθηκε και ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση - Προεδρία τον περασμένο Ιούνη, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, έρχεται τώρα ο λογαριασμός και για τα λεγόμενα μεσογειακά προϊόντα, βαμβάκι - καπνό - λάδι, κι από κοντά με εμφανώς καλύτερη μεταχείριση στις προθέσεις και η ζάχαρη, που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ και κυρίως τις βόρειες. Ολα αυτά γίνονται και θα γίνουν για να εξυπηρετηθούν τα νέα σχέδια και οι δεσμεύσεις της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της διεύρυνσης της ΕΕ, δηλαδή οι εντολές του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Η επίσημη ανακοίνωση - έκθεση της Κομισιόν που προηγήθηκε των συγκεκριμένων προτάσεων για την αναθεώρηση της Κοινών Οργανώσεων Αγοράς για βαμβάκι, καπνό και λάδι, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν κατά το Νοέμβρη, αποκαλύπτει ότι η ελληνική ύπαιθρος και τρία βασικά προϊόντα της χώρας θα δεχτούν καίριο πλήγμα. Και τα «σπασμένα» δε θα τα πληρώσουν μόνο οι αγρότες. θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση, σε αποθήκες κλπ, όσοι επίσης συνδέονται επαγγελματικά με τα προϊόντα αυτά, καθώς πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.

Πιο ειδικά η ανακοίνωση - έκθεση της Κομισιόν προδιαγράφει την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας, τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και την εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας. Οσο για τη ζάχαρη, η ΕΕ δε θέτει τετελεσμένες προτάσεις, αλλά τρία σενάρια για να διαλέξουν αυτοί που χαράζουν την αντιαγροτική ευρωπολιτική τι θα γίνει τελικά. Και όπως και στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, έτσι και τώρα το παιχνίδι εξαπάτησης των αγροτών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα δοθεί όχι για να αλλάξει επιτέλους αυτή η αντιαγροτική πολιτική, όπου οι Ελληνες αγρότες μόνιμα χάνουν και περιέρχονται χρόνο με το χρόνο σε δυσμενέστερη θέση. Θα δοθεί στο επίπεδο του αποπροσανατολισμού και της δημιουργίας εντυπώσεων, με κραυγές περί ικανών και ανίκανων διαπραγματευτών. Διαπραγματευτών, που θα ζητούν κάποιες επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις που όμως δεν αναιρούν τις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ και τις επιπτώσεις σε αγρότες και αγροτικές περιοχές. Για παράδειγμα, αν ζητηθεί να γίνουν πράξη τα μέτρα της ΕΕ ένα χρόνο αργότερα, ή αν ζητηθεί το πλαφόν των 3.400.000 στρεμμάτων για το βαμβάκι να γίνει 3.500.000 και 3.600.000 στρέμματα και η αποδεσμευμένη ενίσχυση στον καπνό να δίνεται στο 100% μέχρι 5 ή 6 τόνους, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ