Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός πολέμου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απόλυτη ταύτιση και διακομματική ομοφωνία για τον προϋπολογισμό αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος που άρχισε χτες... Οι διαφωνίες των Δημοκρατικών περί «προϋπολογισμού πολέμου» ξεχάστηκαν κάπου στους διαδρόμους του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 95 ψήφους υπέρ και 0 κατά από τη Γερουσία και με 407 ψήφους υπέρ και 15 κατά τη Βουλή Αντιπροσώπων και δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκχώρηση 368 δισ. δολαρίων από τα ομοσπονδιακά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων - μόλις 3 δισ. λιγότερα από ό,τι είχε ζητήσει ο Πρόεδρος Μπους - αλλά και τα επιπλέον 87 δισ. δολάρια για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ενδιαφέρον παρουσίασε το «παζάρι» για την ομοφωνία που υπήρξε, αφού η ρητορική των Δημοκρατικών, που περιορίστηκε απλώς στο ύψος και τη χρήση των κονδυλίων, έπεσε στο κενό και δεν κατάφεραν τελικά να περιορίσουν το συνολικό κονδύλι στα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ούτε να γίνει δεκτή η πρότασή τους να περιοριστεί η «ελευθερία» του προέδρου στη διάθεση των κονδυλίων.

Επιπλέον, ούτε η προσπάθεια των Δημοκρατικών Γερουσιαστών να υπερψηφιστεί η πρόταση του γερουσιαστή Μπάιρον Ντόργκαν, ώστε το Ιράκ να υποχρεωθεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ τμήμα των κονδυλίων μέσω των εσόδων από το πετρέλαιο έγινε αποδεκτή, αν και καταψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή μόλις με μία ψήφο (15-14).

Στη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που χαρακτήρισε «εντελώς ανόητες» τις κατηγορίες κατά του Πενταγώνου, σχετικά με την ανικανότητά του να υπολογίσει το κόστος της μεταπολεμικής περιόδου στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, «εις βάθος έρευνα για τις καταγγελίες διαρροής ονόματος μυστικής πράκτορα της CIA από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου» διετάχθη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ ανάλογη διενεργεί και το FBI, δίχως να ικανοποιείται το αίτημα των Δημοκρατικών περί διορισμού ανεξάρτητου εισαγγελέα προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία.

Οπως μετέδωσε το «Reuters», ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε όποιον διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπο που αποκάλυψε την ταυτότητα της πράκτορα της CIA να τις αποκαλύψει, τονίζοντας: «Θέλω να μάθω την αλήθεια»!

Η υπόθεση φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η σύζυγος του Τζόζεφ Γουίλσον - πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπόν - ήταν μυστική πράκτορας της CIA ειδικευμένη στα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Γουίλσον προειδοποίησε χτες, μιλώντας στο ABC, ότι θα μιλήσει για όλους και για όλα, από ποιους δέχτηκε πιέσεις και γιατί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ