Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Κολλημένοι» με το «σχέδιο Ανάν» οι Αμερικανοί

«Οι επιλογές που υπάρχουν για λύση του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν ή η μη λύση», δήλωσε χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον και, με τη χαρακτηριστική φράση «ο χρόνος πιέζει», ουσιαστικά φανέρωσε τις διαθέσεις των Αμερικανών για επίσπευση των διαδικασιών...

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, ο οποίος ανέλυσε το «σχέδιο Ανάν» σε Τουρκοκύπριους δικηγόρους στην κατεχόμενη Λευκωσία, συγχρόνως υποστήριξε ότι «το διαπραγματευτικό σκηνικό στην Κύπρο θα αλλάξει και η κατάσταση θα καταστεί περισσότερο πολύπλοκη με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Μάλιστα, ο ίδιος με ύφος ...προειδοποιητικό κάλεσε τις δύο πλευρές «χωρίς να οραματίζονται σαρωτικές αλλαγές και με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας να το διαπραγματευτούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Παράλληλα, ανακοίνωσε νέα περιοδεία του υπεύθυνου από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Γουέστον στην Κύπρο τις επόμενες βδομάδες.

Οι δηλώσεις και οι κινήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων γίνονται σε μια περίοδο, κατά την οποία στην Τουρκία υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην κατεχόμενη Κύπρο διεξάγονται εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, σε μια επιχείρηση να «θολώσει» τα νερά δήλωσε χτες ότι «δε βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε από τις Ηνωμένες Πολιτείες» και μάλιστα θέλησε να εμφανιστεί ότι τις επικρίνει, αναφέροντας ότι «αναμειγνύονται στα εσωτερικά» του ψευδοκράτους!

Υπάρχει χρόνος για συνομιλίες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χτες αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος επισκέφτηκε επίσημα το νησί, «πως όποιες και να είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, υπάρχει αρκετός χρόνος για διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού».

Πάντως, ο Γ. Παπαντωνίου με τη σειρά του δήλωσε ότι «οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού». Η αστάθεια που παρατηρείται στην Τουρκία, ανέφερε ο ίδιος, «επηρεάζει αρνητικά σαφώς, γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να υπάρχει μια ισχυρή δημοκρατική κυβέρνηση στην Τουρκία, με την οποία θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν, και η οποία να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στα κατεχόμενα εδάφη».

Παράλληλα, ο Γ. Παπαντωνίου, υποστήριξε: «Ελπίζουμε μέχρι την 1η Μάη να έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με βάση το σχέδιο Ανάν, που θα μπορούσε να καταλήξει έγκαιρα στην ενοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο τέλος της κυπριακής τραγωδίας»... Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε πως «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναβαθμίζει τη θέση της και πολιτικά και αμυντικά στο μέτρο που η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας καλύπτει ουσιαστικά όλα τα ευρωπαϊκά εδάφη».

Πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν με δηλώσεις του κάλεσε την Τουρκία «να μη χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ως μοχλό πίεσης για τη δική της ένταξη», και ανέφερε ότι «η Κύπρος δεν είναι αντικείμενο εμπορίας ή ανταλλαγής και είναι καθήκον της Τουρκίας να επιλύσει το Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ