Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ
«Οποιος δεν αντιστέκεται στην κατοχή δεν είναι ανθρώπινη ύπαρξη»

Κατέχετε ακόμα και τον αέρα μας... τόνισε το στέλεχος της Φατάχ στην απολογία του

«Συνεχίζουμε τον αγώνα» φώναξε ο Μ. Μπαργούτι καθώς τον οδηγούσαν οι Ισραηλινοί αστυνομικοί πάλι στη φυλακή

Associated Press

«Συνεχίζουμε τον αγώνα» φώναξε ο Μ. Μπαργούτι καθώς τον οδηγούσαν οι Ισραηλινοί αστυνομικοί πάλι στη φυλακή
Η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών παρέστη την Κυριακή σε εκδήλωση της Καμπάνιας για την Απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι, σε ξενοδοχείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή τους. Παρούσα ήταν και η Φάντουα Μπαργούτι, η σύζυγος του φυλακισμένου πολιτικού ηγέτη της Φατάχ. Το όνομά της, σχολίασε ένας Παλαιστίνιος, σημαίνει «συνεχής θυσία», προσθέτοντας: «δικαιώνει το όνομα αυτό κάθε μέρα».

Ο Μπαργούτι, εξήγησαν οι δικηγόροι και οι άνθρωποι που διεξάγουν την εκστρατεία, παραμένει σε πλήρη απομόνωση εδώ και 8 μήνες, σε κελιά 1,40x1,80, με ποντίκια κι έντομα. Τονίζουν ότι αν οι συνθήκες της φυλάκισης ενός τόσο σημαίνοντος στελέχους της Φατάχ είναι τέτοιες, «μπορεί να φανταστεί κανείς τι περνούν οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι».

Στα δικαστήρια της Ιερουσαλήμ, νωρίς το επόμενο πρωί, αστυνομικοί έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας στην είσοδο. Είπα «όχι» στην ερώτηση των αστυνομικών -μου φάνηκε απίστευτη- «αν φέρω όπλα», δίχως να κρύψω ένα χαμόγελο.

Εξω από την αίθουσα όπου επαναλαμβάνεται η δίκη του ηγέτη της Φατάχ, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Μετά από την έκκληση του Jawad Boulwa, του νομικού εκπροσώπου του Μπαργούτι, προς το προεδρείο, το δικαστήριο αφήνει τους ευρωβουλευτές, τους διπλωμάτες και ορισμένους ξένους δικηγόρους να μπουν στην αίθουσα. Οσοι δε χώρεσαν -ανάμεσά τους κι εμείς- παρακολούθησαν τη διαδικασία από ειδική αίθουσα με βίντεο γουόλ.

«Αντιστάθηκα και θα συνεχίσω να αντιστέκομαι»

Ο Μπαργούτι μπήκε φρουρούμενος από τρία άτομα, φορώντας μια καφέ φόρμα της φυλακής. Προς έκπληξη όσων δεν το ήξεραν, ο πολιτικός ηγέτης της Φατάχ απευθύνθηκε στο δικαστήριο στα εβραϊκά, που έμαθε στη φυλακή. Μην γνωρίζοντας τα hebrew, προσπαθώ να καταλάβω τι λέει ο γενειοφόρος Μπαργούτι από τη μετάφραση που κάνει χαμηλόφωνα μια εργαζόμενη στον ΟΗΕ σε παριστάμενους. Αργότερα, ο Jawad δίνει στους ευρωβουλευτές τη σύνοψη όσων είπε.

Ο Μπαργούτι δήλωσε ότι δε θα απαντήσει στις κατηγορίες του δικαστηρίου, που κρίνει αναρμόδιο να τον δικάσει, αφού αποτελεί «νομικό χέρι της κατοχής». Οταν το προεδρείο του λέει ότι είναι «ανεξάρτητη αρχή», ξεσπά: «δεν είστε καμία ανεξάρτητη αρχή. Αν είστε, καταδικάστε τα εγκλήματα της κατοχής. Μιλήστε, αν έχετε κουράγιο, όπως έκαναν οι πιλότοι σας, που υπέγραψαν έκκληση κατά των "στοχευμένων δολοφονιών", που αποκάλεσαν εγκλήματα πολέμου. Αλλά δεν πρόκειται να το κάνετε».

«Γεννήθηκα, μεγάλωσα, ανδρώθηκα και έζησα υπό κατοχή, εξαθλίωση, ταπείνωση», είπε ο Μπαργούτι. «Δεν κατέχετε μόνο τη γη μας, τα σπίτια μας, τα δέντρα μας, αλλά ακόμα τον αέρα μας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένα έθνος σαν και το δικό σας, που πέρασε το Ολοκαύτωμα, τις διώξεις και τις σφαγές που πέρασε, είναι δυνατόν να κάνει ακριβώς το ίδιο σε εμάς. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Είναι αδύνατο. Είναι αντίθετο με την ύπαρξή σας, και στη δική μου ύπαρξη. Πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ να καταδικάσω την αντίσταση εναντίον της κατοχής. Οποιος δεν αντιστέκεται στην κατοχή δεν είναι ανθρώπινη ύπαρξη. Θα προτιμούσα να πεθάνω ελεύθερος, παρά να ζω υπό την κατοχή σας. Αυτό είναι το μήνυμά μου σ' εσάς. Αυτή η Ιντιφάντα δεν είναι αποτέλεσμα του ότι είμαστε φιλοπόλεμοι. Είναι πόλεμος για την ανεξαρτησία μας».

Ο Μπαργούτι αναφέρθηκε στην ιστορία, τι έκανε το Ισραήλ στα κατεχόμενα από το 1993. Παρά τις θυσίες τους και παρά τα δίκαιά τους, είπε, οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν να συμφωνήσουν στο Οσλο το 1993. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Παλαιστινίων αποφάσισε να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να συνάψει ειρήνη. «Το έθνος μας έκανε τα πάντα για αυτήν την ειρήνη. Αλλά μας παραπλανήσατε. Από το 1996 και μετά (σσ: όταν εκλέχτηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου), μιλάγατε για ειρήνη και φτιάχνατε εποικισμούς. Κατασχέσατε πιο πολλή γη υπό το πρόσχημα της ειρήνης, συλλάβατε περισσότερους, σκοτώσατε περισσότερους. Και τότε, το 2000, ο (σσ: τότε νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Αριέλ) Σαρόν επισκέφθηκε το τέμενος του αλ Ακσα κι αρχίσαμε τη νέα Ιντιφάντα. Και μέσα στις λίγες πρώτες ημέρες, ο στρατός σας χρησιμοποίησε πάνω από 1 εκατομμύριο σφαίρες εναντίον άοπλων αθώων παλαιστίνιων. Θέλω να σας πω ότι το '88, στην άοπλη εξέγερσή μας, χάσαμε 2.400 μάρτυρες και είχαμε 50.000 τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις, κατεδαφίσεις. Δεν ήταν βία κατά της βίας. Ησασταν εσείς, η δύναμη κατοχής, που δε θέλατε ειρήνη.

Εχετε κάθε δύναμη. Εχετε όλα τα σύγχρονα όπλα. "F-16", "F-15", "Απάτσι", έχετε χωρίς τιμωρία καταστρέψει 6.000 σπίτια αθώων. Οταν καταστρέφετε μια πολυκατοικία με 28 οικογένειες επειδή εκεί ζούσε ένας βομβιστής, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Τι μίσος γεννάτε στα παιδιά τους; Τι σημαίνει το να ζούμε με 250 checkpoints σε μια περιοχή όσο και το Τελ Αβίβ; Θυμάμαι ακόμη πώς φέρονταν οι στρατιώτες σας στον πατέρα μου, που πέθανε πριν από 20 χρόνια. Ξέρετε ότι 74 μητέρες γέννησαν σε checkpoints; Επειδή δεν άφηναν τα νοσοκομειακά να περάσουν για να τις μεταφέρουν στα μαιευτήρια; Εχουμε την τρίτη επέτειο της Ιντιφάντα, αλλά τα ξεχνάτε όλα αυτά. Ξεχνάτε το ότι οι στρατιώτες σας γελούσαν καθώς πυροβολούσαν εκείνο το παιδί στα χέρια του πατέρα του. Αλλά εμείς δεν ξεχνάμε.

Οι δικές σας υποθέσεις είναι και δικές μας. Θέλατε ειρήνη, σας τη δώσαμε. Θέλατε την κυβέρνηση του Αμπού Μάζεν, σας τη δώσαμε με χαρά. Την υποστήριξα προσωπικά. Δεν τον αφήσατε να κάνει τίποτα. Αρχίσαμε 8 φορές εκεχειρία. Συνεχίζατε κάθε φορά τις "στοχευμένες δολοφονίες". Δε μας αφήσατε να την κρατήσουμε.

[...] Μετά από 5 χρόνια θα είμαστε δημογραφικά ισοδύναμοι με εσάς. Πρέπει να αποφασίσετε. Θέλετε δύο κράτη και δύο έθνη, θέλετε δύο έθνη σε ένα κράτος; Αποφασίστε.

[...] Ξέρετε τι σημαίνει για έναν γέρο Παλαιστίνιο, που φύτεψε ελιές και μεγάλωσε μαζί τους, να έρχεστε μετά από 60 χρόνια και να τις κόβετε σε μια νύχτα, για να καταλάβουν τη γη του οι έποικοι; Μπορείτε να το φανταστείτε; Νομίζω ότι μπορείτε, αλλά δε θέλετε.

[...] Δε θέλετε ειρήνη. Σκοτώσατε την ειρήνη. Εσείς δολοφονήσατε τον Ραμπίν, όχι εμείς. Αυτό που κάνετε είναι ενάντιο στην ανθρωπιά, ενάντιο στη φύση. Βιάζετε τη φύση, βιάζετε εμάς».

«Δεν είμαστε τουρίστες», σάρκασε ο Μπαργούτι. «Ζούμε εδώ, δεν έχουμε άλλη γη. Θα συνεχίσουμε να ζούμε εδώ για πάντα, με ειρήνη ή χωρίς. Ο Σαρόν είχε υποσχεθεί να τερματίσει την Ιντιφάντα σε 100 μέρες. Είμαστε στις 1.100 ημέρες και δεν έχει τερματιστεί τίποτε. Οσο χρησιμοποιείτε ισχύ, τόσο πιο ισχυροί θα γινόμαστε».

Ενας από τους δικαστές είπε απευθυνόμενος στον Μαρουάν Μπαργούτι ότι τα όσα αναφέρει για την κατοχή «δεν αποτελούν δικαιολογία για να στέλνει βομβιστές αυτοκτονίας να σκοτώσουν αθώους στο Τελ Αβίβ». Ο ηγέτης της Φατάχ απάντησε: «είμαι εναντίον του να γίνονται στόχος αθώοι πολίτες. Αλλά θέλω να δώσω έμφαση στο ότι είμαι υπέρ της αντίστασης κατά της κατοχής. Ποιος δολοφονεί αθώους κάθε μέρα; Εσείς. Ποιος κάνει κάθε μέρα εγκλήματα; Εσείς. Ποιος συνεχίζει την κατοχή; Εσείς. Είμαι κατά των σκοτωμών αμάχων, αλλά μην με παρεξηγήσετε. Είμαι υπέρ της αντίστασης. Αντιστάθηκα κάθε μέρα της ζωής μου στην κατοχή. Κι αν με απελευθερώσετε, όπως οφείλετε να κάνετε, θα συνεχίσω να αντιστέκομαι».

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και οι αστυνομικοί μετέφεραν τον Μαρουάν Μπαργούτι εκτός αίθουσας, αλλά όχι πριν φωνάξει προς τους ξένους παριστάμενους «συνεχίζουμε τον αγώνα!»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org