Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι αλλαγές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν

«Το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει ούτε να ωραιοποιείται, αλλά ούτε να δαιμονοποιείται». Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Δ. Χριστόφια αποτέλεσε η δημοσιοποίηση της μελέτης που διενήργησε επιστημονική ομάδα των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής αποδοκίμασε τη δημοσιοποίηση της μελέτης, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι με τέτοιες κινήσεις «το μήνυμα, που δίνεται, είναι ότι ωραιοποιείται το σχέδιο Ανάν», γεγονός που όπως είπε «θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγές αναφορικά με την οικονομική πτυχή του σχεδίου». Παράλληλα, αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις, που προωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε «πως δε θα αλλάξουν τη φιλοσοφία του σχεδίου και θα είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων και της λειτουργίας του κράτους». Επιπλέον, ο ίδιος είπε πως κάποια στιγμή «θα πρέπει οι αλλαγές να συζητηθούν σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο», ενώ συγχρόνως εξέφρασε τη γνώμη ότι «είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι αλλαγές αυτές, καθώς ο διεθνής παράγοντας είναι τροχιοδρομημένος».

Θα διεξαχθεί η άσκηση «Νικηφόρος - Τοξότης»

«Η άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης" θα γίνει κανονικά». Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, από την Κύπρο όπου βρέθηκε κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσημης επίσκεψης του. Την ίδια τοποθέτηση έκανε και ο Κύπριος υπουργός Εθνικής Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση, η οποία γίνεται στα πλαίσια του δόγματος του «ενιαίου αμυντικού χώρου», θα διεξαχθεί φέτος κανονικά, σε αντίθεση με τα τελευταία δύο χρόνια, που δεν είχε πραγματοποιηθεί σε «ένδειξη καλής θέλησης και προς ενίσχυση των πρωτοβουλιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού». Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ο Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε «για το αν οι Αμερικανοί πιέζουν για να μη διεξαχθεί η άσκηση», υποστήριξε: «Δε δεχόμαστε πιέσεις».

Ο Γ. Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου, ενώ σήμερα μαζί με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση, με την ευκαιρία της 43ης επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ