Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχή τα προνόμια προς το κεφάλαιο

Απαλλαγή φορολογίας για τις υπεράκτιες εταιρίες, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Ακάθεκτη η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσφορές προς το μεγάλο κεφάλαιο, όπως φαίνεται και από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις ΦΠΑ των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αίρεται ακόμα και αυτή η μικρή φορολογία (3%) που είχε επιβληθεί στις off sore εταιρίες, που, όπως είναι γνωστό, εδρεύουν στο εξωτερικό. Υπογράμμισε δε ότι η κατάργηση ακόμα και αυτής της μικρής φορολογίας γίνεται μετά από πιέσεις που άσκησε στην κυβέρνηση το μεγάλο κεφάλαιο.

Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση όταν προχωράει σε απαλλοτριώσεις να αποζημιώνει τους πολίτες και με την αντικειμενική αξία των ακινήτων αντί για την πραγματική. Κάτι τέτοιο, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, θα αποβεί σε βάρος των πολιτών, οι οποίοι θα χάσουν τα σπίτια τους και η αποζημίωση που θα πάρουν μόλις που θα φθάνει το 1/3 της πραγματικής αξίας. Υπενθύμισε δε ότι υπήρξε πρόσφατη περίπτωση στους Αγίους Αναργύρους, όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο βουλευτής ζήτησε διευκρινίσεις για τις διατάξεις που αφορούν στις ρυθμίσεις χρεών στο Δημόσιο και αν αυτές αφορούν πλούσιους οφειλέτες, ενώ περισσότερα στοιχεία ζήτησε και για τις νέες προβλέψεις για τους αναδασμούς.

Ενδεικτική των παραχωρήσεων που γίνονται είναι και η διάταξη για την αναπροσαρμογή της αξίας των πλοίων της ακτοπλοΐας, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εφοπλιστών.

Καταλήγοντας, ο Α. Τζέκης είπε ότι από πληθώρα νομοσχεδίων, αλλά και από το σημερινό φαίνονται οι παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, κάτι που διαπιστώνουν και οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνοδεύουν τα νομοσχέδια και οι οποίες αναφέρουν ως απροσδιόριστα τα ποσά που χάνονται από τα έσοδα του Δημοσίου λόγω της παραχώρησης προνομίων στο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ