Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημείωσε η ομιλήτρια, είναι ακόμα πιο προβληματικό, αβέβαιο. Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι πέρα για πέρα μέσα στις θέσεις και επιλογές του Κόμματος η καλή γειτονία με την Τουρκία, η εξομάλυνση όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει. Ομως το ζήτημα δε λύνεται με τις καλές προθέσεις και μάλιστα έξω από τόπο και χρόνο.

Οι δύο λαοί πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά. Εχουν κοινά συμφέροντα να παλέψουν τόσο για βαθιές αλλαγές στη χώρα τους, όσο και να έχουν κοινό αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού. Οι στενές σχέσεις να επεκτείνονται και να διευρύνονται και με τη στενή φιλία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μας ενδιαφέρει ανάμεσα στις δύο χώρες να υπάρξει καλή σχέση. Ο διάλογος έχει ουσία, όταν γίνεται με στόχο τον αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και εδαφικής κυριαρχίας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Θέση μας είναι ότι ανεξάρτητα ποιος έκανε πρώτος την αρχή, ποιος φταίει περισσότερο, υπάρχει ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στις κυρίαρχες τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για το ποια από τις δύο είναι καλύτερη σύμμαχος των ιμπεριαλιστών, πολυτιμότερη. Ο ανταγωνισμός αυτός επηρεάζει στον ένα ή στον άλλο βαθμό και τις αντιλήψεις των δύο λαών.

Η γεωστρατηγική θέση της κάθε μιας έπαιξε και παίζει ρόλο. Η διαμάχη αυτή δεν είναι αυτοφυής. Διαμορφώθηκε κάτω από την παρέμβαση πότε της Μεγάλης Βρετανίας, πότε των ΗΠΑ. Οι περίφημοι σύμμαχοι επωφελήθηκαν και επωφελούνται από τις λεγόμενες διαμάχες. Αξιοποιούνται για τα στρατηγικά συμφέροντά τους στην περιοχή. Σήμερα, που τα πράγματα είναι οξυμένα, το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων παίρνει σημαντική διάσταση.

Δεν αισθανόμαστε ότι υπάρχει ασφάλεια και για τους δύο λαούς από το γεγονός ότι οι δυο χώρες ανήκουν στην ίδια συμμαχία, το ΝΑΤΟ, και αύριο μπορεί και η Τουρκία να ανήκει στην ΕΕ. Γιατί η αμφισβήτηση συνόρων έπαψε να είναι θέμα μόνο για την Τουρκία. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει νομιμοποιηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με σαφή κλίση υπέρ των τουρκικών θέσεων. Αλλωστε, οι διεθνείς και περιφερειακές αυτές ενώσεις δεν υποχρεώνονται να υποστηρίξουν το ένα μέλος τους, όταν το άλλο του επιτεθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέχθηκε και συμφώνησε σ' αυτήν την κατάσταση. Είναι διαφορετικό ζήτημα να αποφεύγεις τις προβοκάτσιες, να είσαι πολιτικά προσεκτικός στις προκλήσεις, και άλλο πράγμα να συμμορφώνεσαι στις επιταγές του ιμπεριαλισμού, να μην αντιστέκεσαι όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ