Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κυβέρνηση ξεπουλά - αγοραστές δεν υπάρχουν...

Με επίθεση... κατά της ΝΔ ο υπουργός Οικονομίας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αρνητική εξέλιξη που είχε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο πρωτοστατεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά έφτασε στο σημείο να μέμφεται και να καταγγέλλει το δεξιό κόμμα της ΝΔ για προσπάθεια υπονόμευσης των ιδιωτικοποιήσεων, θυμίζοντας έτσι μέρες του 1992, όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ που εμπόδιζε την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ, με δηλώσεις του τύπου «όταν έρθουμε στην κυβέρνηση θα ακυρώσουμε τη σύμβαση»... Φανερά ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομίας από την αρνητική εξέλιξη που είχε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, από τη μια μεριά θέλησε να στείλει μήνυμα στις «αγορές» ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προχωρήσει ούτως ή άλλως. Από την άλλη, όμως, θέλοντας να αντιστρέψει μια αρνητική κατάσταση που δημιουργείται και στο ...προνομιακό χώρο των «διαρθρωτικών αλλαγών» για την κυβέρνηση - η περίπτωση της ΔΕΠΑ είναι ενδεικτική ότι το ενδιαφέρον του κεφαλαίου για την εξαγορά του «φιλέτου» των δημοσίων επιχειρήσεων είναι από περιορισμένο ως ανύπαρκτο - ο υπουργός Οικονομίας επιχείρησε να στήσει ένα ανούσιο δικομματικό καυγά, κατηγορώντας τη ΝΔ για... υπονόμευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως έγραψε χτες ο «Ρ», η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ είχε την πλέον αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση. Ενώ αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 35% των μετοχών και την απόκτηση της διοίκησης της ΔΕΠΑ, 9 ξένες εταιρίες, πράγμα που το διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, τελικά δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνο η ισπανική «Gas Natural», η οποίο προσέφερε τίμημα 265 εκατ. ευρώ, σαφώς μικρότερο από τα 350 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να εισπράξει η κυβέρνηση.

Παρά την ψυχρολουσία, ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε χτες ότι ο διαγωνισμός υπήρξε έγκυρος... επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πουλάει πλέον, τη δημόσια περιουσία όσο - όσο και χωρίς προσχήματα. Για να σώσει την κατάσταση δήλωσε στη συνέχεια ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί κανονικά με τη ΔΕΗ πρώτη να εισέρχεται στο Χρηματιστήριο τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα ακολουθήσουν τα «Τουριστικά Ακίνητα», ενώ όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα δοθεί το κείμενο της προκήρυξης για τη σκανδαλώδη παράδοση της ΕΥΔΑΠ σε «στρατηγικό σύμμαχο». Στη συνέχεια επιδόθηκε σε κορόνες και σε... καταγγελίες κατά της ΝΔ (χωρίς να την κατονομάσει) για υπονόμευση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. «Οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με όσο το δυνατό ταχύτερο βηματισμό» διαβεβαίωσε τις «αγορές» ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει πως «καμιά παραπλανητική καταγγελία δε θα κάμψει την κυβέρνηση από την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ