Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προεκλογικής σκοπιμότητας αλχημείες

Ούτε και χτες ανακοίνωσε καθαρά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ποιοι θα είναι πράγματι οι μισθοί και ποιες οι κρατήσεις

Ως κίνηση καθαρά προεκλογικής σκοπιμότητας μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, σχετικά με τα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κατηγοριών των εργαζομένων στο Δημόσιο (όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί, υγειονομικοί υπάλληλοι, στα σώματα ασφαλείας κ.ά.).

Ο υπουργός επιχείρησε και πάλι με αλχημείες να εμφανίσει ότι η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις στις προαναφερόμενες κατηγορίες, που κυμαίνονται από 5,4% έως 9,8%. Ομως, αυτές οι ανακοινώσεις δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη στιγμή που ο υπουργός αποφεύγει συστηματικά όλο αυτόν τον καιρό να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί και οι κρατήσεις που θα επιβάλλονται σε αυτούς. Μάλιστα, χτες σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες και πόσες κρατήσεις θα επιβληθούν σε ποια ποσά, ο υπουργός αρνήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει συγκεκριμένα. Είπε μόνο ότι δε θα υπάρχουν κρατήσεις για το ποσό των 176 ευρώ (βέβαια οι κρατήσεις αυτές θα γίνονται μέχρι και το τέλος του 2003 χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα αποδοθούν στις συντάξεις).

Από την άλλη, τα ποσοστά των μέσων μηνιαίων αυξήσεων που εμφανίζει η κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που δίνει, αναφέρονται στο σύνολο των αποδοχών και σε αυτά συνυπολογίζει την ωρίμανση των μισθών και την αύξηση που προκύπτει από την εισοδηματική πολιτική του 2004. Δηλαδή, λεφτά που έτσι και αλλιώς θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ακόμα ότι με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση καταργεί το επίδομα των 176 ευρώ. Ετσι, όσοι το έχουν πάρει θα το διατηρήσουν ως προσωπική διαφορά ενώ δε θα το πάρουν οι κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στο παρελθόν ότι θα το δώσει. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχετικά με τις κρατήσεις αφορά στο επίδομα εξομάλυνσης το οποίο με το νέο μισθολόγιο ενσωματώνεται στο βασικό μισθό. Επομένως, από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις. Από την άλλη, η ενσωμάτωσή του δε συντελεί στην αύξηση των συντάξεων γιατί οι τελευταίες υπολογίζονται με βάση τα τελευταία κλιμάκια στα οποία το επίδομα εξομάλυνσης είναι μηδενικό.

Μια άλλη αλχημεία που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αποδοχών στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο τα ποσοστά αύξησης που εμφανίζονται είναι μεγαλύτερα, συγκριτικά με αυτά που θα εμφανίζονταν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού για το ίδιο ποσό.

Ακόμα πρέπει να σημειωθεί, ότι χτες ο υπουργός το μόνο που έκανε, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, είναι να αναλύσει το προ καιρού εξαγγελμένο ποσό των 691 εκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει για τα προαναφερόμενα μισθολόγια. Ομως, η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα άφηνε να εννοηθεί ότι το ποσό αυτό αφορά μόνο στους δημόσιους υπαλλήλους και όχι στο σύνολο των κατηγοριών των εργαζομένων στο Δημόσιο, κάτι που χτες αποκαλύφθηκε ότι δεν ισχύει.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι έτσι και αλλιώς οι όποιες αυξήσεις που θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος τους κατά 30% που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια και, φυσικά, δεν ανταποκρίνονται στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ