Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Σπρώχνονται στην εξωπανεπιστημιακή απασχόληση

Καμιά ουσιαστική βελτίωση στην πρόταση της κυβέρνησης για τα μισθολογικά των πανεπιστημιακών και των εκπαιδευτικών ΤΕΙ - που βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων - δεν παρουσίασαν οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Συγκεκριμένα, οι αποδοχές των πανεπιστημιακών φαίνεται να αυξάνονται από 1/1/2004 κατά 7,2% έως 7,6%. Αυτό προκύπτει από αύξηση της τάξης του 6,5% στο βασικό μισθό, αύξηση του ερευνητικού επιδόματος κατά 33% και ενσωμάτωση του μεταπτυχιακού και του μεταδιδακτορικού επιδόματος στο ερευνητικό επίδομα. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους εκπαιδευτικούς ΤΕΙ (λίγα ψίχουλα παραπάνω στη λογική «να κλείσει η ψαλίδα» με τους μισθούς των πανεπιστημιακών): μέση μηνιαία αύξηση αποδοχών κατά 7,4%, που προκύπτει από αύξηση 6,7% του βασικού μισθού, αύξηση του ερευνητικού επιδόματος 45% και ενσωμάτωση μεταπτυχιακού και μεταδιδακτορικού επιδόματος στο ερευνητικό.

Διατηρείται, δηλαδή, ο επιδοματικός χαρακτήρας του μισθού τους, πράγμα στο οποίο οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν. Το ερευνητικό επίδομα (όπως και τα άλλα επιδόματα που διατηρούνται) δίνεται σε όλους τους πανεπιστημιακούς για ένα συστατικό στοιχείο της δουλιάς τους, την έρευνα. Ομως, δε νοείται πανεπιστημιακός που να μην κάνει έρευνα και δεν έχει καμιά λογική να παραμένει επίδομα.

Θυμίζουμε ότι έχουν να πάρουν αύξηση από το 1997 και η συγκεκριμένη αύξηση (μετά από κινητοποιήσεις δυο χρόνων και αφού για ένα διάστημα κάθισαν στο «τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου» με την κυβέρνηση) δεν καλύπτει ούτε τις απώλειες του εισοδήματός τους από τον πληθωρισμό.

Είναι φανερό ότι με την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, η κυβέρνηση σπρώχνει τους πανεπιστημιακούς σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από ιδιώτες και σε εξωπανεπιστημιακή απασχόληση ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τους σπρώχνει, δηλαδή, να γίνουν όμηροι των επιχειρήσεων και να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τη δουλιά τους μέσα στο πανεπιστήμιο και στο αμφιθέατρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ