Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μηχανισμός παραπλάνησης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδόσεων της Στατιστικής Υπηρεσίας, η δημοσίευση της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών του β' τριμήνου του 2003, έπρεπε να γίνει χτες 30 Σεπτέμβρη. Ομως η Στατιστική Υπηρεσία έσπευσε να το δώσει στη δημοσιότητα αρκετά νωρίς και συγκεκριμένα μια μέρα πριν το ΠΑΣΟΚ δώσει στη δημοσιότητα τη «Χάρτα Σύγκλισης». Ηθελαν με τον τρόπο αυτό να δώσουν «αέρα στα πανιά» της κυβέρνησης, επειδή η συγκεκριμένη έρευνα κατέγραφε πτώση της ανεργίας στο 8,9% του εργατικού πληθυσμού.

Η κυβερνητική προπαγάνδα φυσικά πανηγύριζε και θριαμβολογούσε. «Ρίξαμε την ανεργία» φωνασκούσαν οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Λίγες ημέρες αργότερα ο Μανώλης Δρετάκης με εμπεριστατωμένο άρθρο του σε οικονομική εφημερίδα αποδείκνυε ότι η κυβέρνηση «μείωσε» την ανεργία με προσφυγή σε παραπλανητικά στοιχεία. Συγκεκριμένα οι καλοί αναλυτές της ΕΣΥΕ, αντί να χρησιμοποιήσουν στην έρευνά τους τα στοιχεία της απογραφής του 2001, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα υποεκτιμημένα στοιχεία της απογραφής του 1991. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η καταγεγραμμένη (υπάρχει και αδήλωτη) ανεργία είναι σήμερα 9,5%.

Μετά απ' όλα αυτά εμείς τι να πούμε; Οτι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΕΣΥΕ σαν μηχανισμό... στατιστικής παραπλάνησης; Σιγά την είδηση...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ