Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες «προληπτικές» σφαγές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΓΑΖΑ, ΧΕΒΡΩΝΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πέντε νεκροί Παλαιστίνιοι - ανάμεσά τους ένα 3χρονο κοριτσάκι - και ένας νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης: Αλλη μια μέρα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Το πρωί της Πέμπτης άρματα μάχης, στρατιώτες και επιθετικά ελικόπτερα εισέβαλαν στον παλαιστινιακό προσφυγικό Μπουρέιτζ, στη Λωρίδα της Γάζας. Στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν, δύο «Παλαιστίνιοι ένοπλοι», της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, σκοτώθηκαν, ενώ η Ντίνα Ισσα, ένα μικρό κοριτσάκι ηλικίας μόλις τριών ετών (γεννήθηκε στις απαρχές της Νέας Ιντιφάντα), πέθανε «από νευρικό σοκ», σύμφωνα με την άποψη ενός γιατρού. Αλλοι τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Από την πλευρά των επιτιθεμένων, τραυματίστηκαν έξι στρατιώτες, εκ των οποίων ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του. Σε άλλη επιχείρηση, επίσης χτες, δύο Παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο σε σπίτι που περικύκλωσαν Ισραηλινοί στρατιώτες στη Χεβρώνα, ανοίγοντας πυρ. Επρόκειτο για «προληπτική» επίθεση εναντίον ενός κτίσματος - «κρυψώνας» της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ. Το σπίτι κατεδαφίστηκε.

Ο Νάμπιλ Αμπού Τζάμπερ, ηγετικό στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας του Ισλαμικού Τζιχάντ, δήλωσε ότι η οργάνωση θα εκδικηθεί τους θανάτους των μελών της. «Θα δώσουμε στον εχθρό ένα μάθημα», είπε στο «Ρόιτερς».

Η επίσημη καταμέτρηση των θυμάτων στο νεοαποικιακό πόλεμο του Ισραήλ από τη χρονολογία - ορόσημο της Νέας Ιντιφάντα, τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000, κάνει λόγο για 2.609 νεκρούς Παλαιστίνιους και 819 Ισραηλινούς.

Η συνεχιζόμενη εφαρμογή της στρατηγικής των «προληπτικών επιχειρήσεων», έγραφε χτες ο Ισραηλινός πανεπιστημιακός καθηγητής Νιβ Γκόρντον, προκάλεσε την κατάρρευση της χούντνα, της εκεχειρίας των Παλαιστινιακών οργανώσεων τον Αύγουστο, και εγγυάται τη συνέχιση της αιματοχυσίας. Ο πρωθυπουργός Σαρόν θέλει την κλιμάκωση: τον βοηθά στους σκοπούς του, μεταξύ των άλλων στο να αποσπάσει την αμερικανική έγκριση για μια εκτεταμένη εκδοχή του Τείχους του Αίσχους, του «Φράκτη Ασφαλείας», σύμφωνα με τον όρο που προτιμούν τα δυτικά ΜΜΕ. Το τρίπτυχο της πολιτικής του στρατηγικής, σύμφωνα με τον Γκόρντον, συνίσταται στη συνέχιση της κατοχής, την επέκταση του εποικισμού και τη δημιουργία ενός τείχους που θα κατατμήσει ακόμη περισσότερο τα παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν είναι τυχαία η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η επιτάχυνση των εποικισμών (από το 1967 έως το 1976 είχαν δημιουργηθεί 20 εποικισμοί, αλλά μέσα σε τέσσερα χρόνια ο Σαρόν κατάφερε να κτιστούν κάπου 50) και η δημιουργία του τείχους, η κατασκευή του οποίου συνεχίζεται. Το τείχος, λέει ο Γκόρντον, είναι επίσης «προληπτικό» πλήγμα κατά των Παλαιστινίων: Δεν ανεγείρεται στα σύνορα του 1967, αλλά απαλλοτριώνει παλαιστινιακά εδάφη και θέτει τετελεσμένα ενόψει οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας. Μόλις στα πρώτα στάδια δημιουργίας του, έχει παραβιάσει σωρεία δικαιωμάτων και έχει αλλάξει τη ζωή 210.000 Παλαιστινίων, που ζουν σε γκέτο ανάμεσα στο Τείχος και το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ