Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΕΡΟΙΑ
Πολλά τα προβλήματα με το ξεκίνημα

Με προβλήματα, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και με το 1/3 των μαθητών Δημοτικού να συνωστίζονται σε υπεράριθμες τάξεις, ξεκίνησε φέτος η νέα διδακτική χρονιά στη Βέροια. Παρά το κλίμα ευφορίας που έντεχνα επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων αποδεικνύουν πως η εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της, στενάζει κάτω από την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και την υποχρηματοδότησή της από την πολιτεία.

Στη Βέροια λειτουργούν συνολικά 160 τάξεις σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης. Στο 33% των περιπτώσεων, τα τμήματα λειτουργούν με 28 ή και 30 μαθητές, πολύ μακριά από το χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να μην ξεπερνάει τους 20.

Το πρόβλημα προκύπτει από τον αναχρονιστικό και αντιπαιδαγωγικό νόμο που προβλέπει μέγιστο αριθμό μαθητών δημοτικού ανά τάξη τους 30, αλλά και από την πρόσφατη κατάργηση της απογευματινής βάρδιας σε ορισμένα σχολεία και τη συστέγασή τους με τα πρωινά, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμία παρέμβαση στην υποδομή των σχολικών κτιρίων με τη δημιουργία νέων αιθουσών. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που υπάρχουν αίθουσες και εκπαιδευτικοί, οι μαθητές συμπτύσσονται ώστε να εναρμονιστούν τα σχολεία με τη νομοθεσία, όπως πρόσφατα έγινε σε πολλά γυμνάσια του Ν. Ημαθίας ύστερα από προφορική εντολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προβλήματα εντοπίζονται και στα ολοήμερα σχολεία, καθώς 13 από τα συνολικά 19 τμήματα ολοήμερου, που λειτουργούν φέτος στην πόλη, είναι άστεγα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μεταφέρονται από αίθουσα σε αίθουσα μετά το τέλος του συμβατικού προγράμματος διδασκαλίας. Το σύστημα της βάρδιας, λόγω έλλειψης κτιρίων, επεκτείνεται ακόμα και στα νηπιαγωγεία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το 3ο και το 14ο Νηπιαγωγείο της πόλης που λειτουργούν πρωί και απόγευμα, ενώ το 17ο δε διαθέτει καν αύλειο χώρο για τους μικρούς μαθητές. Υπόγειες αίθουσες, γεμάτες υγρασία, συμπληρώνουν το σκηνικό της υποβάθμισης.

Παρά τα χρόνια προβλήματα υποδομής, η σταδιακή μεταβίβαση του κόστους της εκπαίδευσης στους χρεοκοπημένους δήμους και κατ' επέκταση στους ίδιους τους γονείς, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ