Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Συνεχίζονται εν μέσω εκβιασμών του υπουργείου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί και οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, που σήμερα το απόγευμα πρόκειται να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, με επιστολή του προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, ζητάει να περικοπούν οι αποδοχές και τα επιδόματα των πανεπιστημιακών που συμμετέχουν στην αποχή, για όσες μέρες αυτή συνεχίζεται. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να εκβιάσει και ταυτόχρονα να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας.

Συγκεκριμένα, ο Π. Ευθυμίου λέει ότι σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 13 του νόμου 2530/1997 «οι αποδοχές των ανωτέρω περικόπτονται κατά τις ημέρες της συλλογικής ή ατομικής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά και εξεταστικά)» και προσθέτει ότι η περικοπή των αποδοχών πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν, τις ημέρες της αποχής, οι πανεπιστημιακοί ασκούν κανονικά τα υπόλοιπα καθήκοντά τους (ερευνητικά, κλινικά ή διοικητικά).

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση ως προσπάθεια της κυβέρνησης να οξύνει τη σύγκρουση μαζί τους και καλούν τους πρυτάνεις «να αρνηθούν να γίνουν διεκπεραιωτές αυταρχικών εντολών και να προχωρήσουν σε κλείσιμο των ιδρυμάτων». Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις (αποχή διαρκείας) και ποντάρουν στη στήριξη των πρυτάνεων, που είναι πιθανό να τους παρασχεθεί, αφού και οι πρυτάνεις έχουν κατά καιρούς εκφραστεί θετικά για τα αιτήματα των πανεπιστημιακών κι ιδιαίτερα για την ανάγκη αύξησης των δαπανών προς τα ιδρύματα. Ομόφωνη απόφαση για συμπαράσταση και στήριξη του αγώνα των πανεπιστημιακών πήρε χτες η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των αυξήσεων προς τους πανεπιστημιακούς. Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Planet 99,5», απάντησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη αύξηση. «Ο,τι μπορούσαμε να κάνουμε, με το χέρι στην καρδιά, το κάναμε γι' αυτούς τους χώρους», είπε χαρακτηριστικά, «γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προχωρήσει και η ελληνική Παιδεία μπροστά». Ισχυρίστηκε ότι το 7% που δίνει η κυβέρνηση στον κλάδο είναι διπλάσια αύξηση απ' ό,τι έχει δοθεί στο μέσο εργαζόμενο, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν να πάρουν αύξηση από το 1997.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ