Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταστροφή κειμηλίων στην Αγία Σοφία

Θύματα της αδιαφορίας του τουρκικού καθεστώτος «έπεσαν» 550 πολύτιμες εικόνες και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας (χειρόγραφα Ευαγγέλια και άμφια), τα οποία κατέστρεψε η υγρασία στην αποθήκη του ναού της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», την καταστροφή ανέφερε ο νέος διευθυντής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας Σερατζετίν Σαχίν. Ο διευθυντής είπε πως οι εικόνες είναι σαρακοφαγωμένες και στοιβαγμένες στο πάτωμα, ενώ τα άμφια και τα Ευαγγέλια μύριζαν μούχλα από την υγρασία, αφού δεν υπήρχε σύστημα διατήρησης της υγρασίας. Πρόσθεσε ότι μόνο λίγες εικόνες είναι σε κατάσταση έκθεσης. Οι εικόνες είχαν μεταφερθεί στην Αγία Σοφία το 1935, από εκκλησίες της Τουρκίας που δε λειτουργούν.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «θα υπάρξει επείγουσα επικοινωνία» με το τουρκικό ΥΠΠΟ και με την Αρχαιολογική Διεύθυνση της Αγίας Σοφίας, για να ελέγξει τις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό ΥΠΠΟ (...) ετοιμάζεται «να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια» και για τα κινητά μνημεία και «για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΠΟ «χρηματοδοτεί το διεθνές πρόγραμμα στατικού ελέγχου της Αγίας Σοφίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ