Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός κερδών και οι ... ακροβασίες του κ. Θωμόπουλου

Οι μισθοί φταίνε για την άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό υποστήριξε, με άρθρο του, σε χτεσινή εφημερίδα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Π.Θωμόπουλος. Οπως αναφέρει, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αυξάνουν τα τελευταία χρόνια κατά 2,5%, οι ονομαστικοί μισθοί εμφανίζουν ετήσια αύξηση 6% - τη στιγμή που στην ΕΕ αυξάνουν κατά 2% - με αποτέλεσμα, ένα μέρος της αύξησης να το μετακυλίουν οι επιχειρηματίες στο κόστος παραγωγής και να τροφοδοτείται έτσι ο πληθωρισμός. Κατά τον κ. Θωμόπουλο, για να σπάσει η σπείρα μισθοί - πληθωρισμός, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν συνολικά ονομαστικές αυξήσεις στα κονδύλια της μισθοδοσίας μικρότερα του 5%. Εκτιμά, μάλιστα, ότι αν γίνει αυτό, τότε δε θα θιγούν οι πραγματικοί μισθοί, επειδή θα έχουμε υποχώρηση του πληθωρισμού.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις ταχυδακτυλουργίες του κ.Θωμόπουλου, να κάνουν δηλαδή «χαρακίρι» και να αποδεχτούν μείωση μισθών, ώστε να οδηγηθούμε σε μια αμφίβολη μείωση του πληθωρισμού. Το θέμα είναι ότι ο κ.Θωμόπουλος έχει αντιστρέψει την πραγματικότητα, έχει βάλει το τραπέζι με τα πόδια πάνω, και με βάση αυτή την αντιστροφή της πραγματικότητας ενοχοποιεί στη συνέχεια τους μισθούς σαν υπεύθυνους για την άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο, σε αυτή τη χώρα όλοι γνωρίζουν ότι:

  • δεν υπάρχει σπείρα μισθών - τιμών, αλλά αντίθετα τιμών - μισθών. Οι μισθοί ακολουθούν την άνοδο των τιμών και όχι αντίστροφα. Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί η τελευταία φαρσοκωμωδία με το «πάγωμα» των τιμών. Ενώ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθορίζονται μια φορά κάθε χρόνο και σύμφωνα με την... εκσυγχρονιστική αντίληψη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ μια φορά κάθε δύο χρόνια, οι επιχειρηματίες αυξάνουν τις τιμές όποτε θέλουν και όσες φορές θέλουν. Ετσι, το τελευταίο μόλις διάστημα - σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΙΝΚΑ - αύξησαν τις τιμές τον προηγούμενο Ιούλη, για να ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση στις αρχές Σεπτέμβρη.
  • η απλή ελληνική εμπειρία αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σχέση μεταξύ του επιπέδου των μισθών και του πληθωρισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την περίοδο 1990 - 1993 όταν είχαμε μείωση των πραγματικών μισθών, ο πληθωρισμός είχε εκτιναχτεί πάνω από το 20%.
  • Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πληθωρισμός μισθών, αλλά αντίθετα πληθωρισμός κερδών. Η ίδια η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι τα επιχειρηματικά κέρδη κινούνται, τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδα υψηλότερα από τα επίπεδα κερδοφορίας της «μαύρης» περιόδου 1961 -1973. Αντίθετα, το λεγόμενο κόστος εργασίας (σε πραγματικές τιμές) έχει μειωθεί κατά 30% την περίοδο 1985 - 2002.

Θ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ