Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Aδιαφορεί η κυβέρνηση

Σαν να μην υπήρχαν(!) αντιμετώπισε -και πάλι- η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ τους συμβασιούχους του, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και με μαζική και μαχητική συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το ΥΠΠΟ, με κύριο και πάγιο αίτημα τη λήξη της εργασιακής τους ομηρίας και τη μονιμοποίησή τους.

Ενώ στην αρχή ο υπουργός, Ε. Βενιζέλος, δέχτηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία των απεργών - το κεντρικό πανό των οποίων «έλεγε» «ΟΧΙ στο νέο εργασιακό μεσαίωνα, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στη μερική απασχόληση» - στη συνέχεια επικαλέστηκε συνεδρίαση στου Μαξίμου και τους παρέπεμψε στη γενική γραμματέα του υπουργείου. Η Λ. Μενδώνη, όμως, έλειπε - κάτι που λογικά θα έπρεπε να γνωρίζει ο υπουργός - με αποτέλεσμα η αντιπροσωπεία να καταφέρει μόνο την κατάθεση υπομνήματος με τα αιτήματα. Πρόκειται για μια τακτική που εφαρμόζει πιστά η ηγεσία του ΥΠΠΟ εδώ και ένα χρόνο έναντι των συμβασιούχων.

Εντυπωσιακή ήταν και η συγκέντρωση στη Χίο, όπου οι απεργοί κατέλαβαν συμβολικά το προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού και έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χίο, η πλειοψηφία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ είναι με συμβάσεις. Κάτι που αποτελεί κυρίαρχη κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και παρά τις, περίπου, 4.000 κενές οργανικές θέσεις που προκύπτουν από τον Οργανισμό του υπουργείου, η πολιτική του ηγεσία επιμένει να τους αγνοεί προκλητικά. Μάλιστα, πρόσφατα δρομολογήθηκε η σύσταση 750 θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για την υποστήριξη των αναγκών της Ολυμπιακής Προετοιμασίας! Οι συμβασιούχοι σημειώνουν ειρωνικά ότι πρόκειται για «άλλη μία απόδειξη της ελληνικής εφευρετικότητας: θέσεις αορίστου χρόνου για την Ολυμπιάδα που απ' όσο γνωρίζουμε έχει ημερομηνία λήξεως».

Επιπλέον, οι θέσεις αυτές θα πληρωθούν μέσω μιας διορισμένης από τον υπουργό επιτροπής, με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια, μέσω «συνέντευξης». «Ολα αυτά», σχολιάζεται σε ανακοίνωση των συμβασιούχων, «οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θέσεις αυτές όχι μόνο δεν πρόκειται να απορροφήσουν ήδη συμβασιούχους στο ΥΠΠΟ, αλλά στην ουσία πρόκειται για μία επιχείρηση διορισμού "ημετέρων"». Επίσης, ετοιμάζεται ειδικός διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός αφορά σε 85 θέσεις αρχαιολόγων, με τους υποψηφίους να υποχρεούνται να δώσουν γραπτές εξετάσεις, «μια διαδικασία που εξανεμίζει ουσιαστικά την προϋπηρεσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ