Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Τι γίνεται με την «επένδυση - βόμβα»;

Με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα που απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, το ΚΚΕ ξαναφέρνει στη Βουλή το θέμα της «επένδυσης - βόμβας» στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: «Ξένη πολυεθνική, που στη χώρα μας εκπροσωπείται από την ENPRO SA (Προστατευτική Περιβάλλοντος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία) προτίθεται να εγκαταστήσει στην κοινότητα της Λάρυμνας σε έκταση 450 στρεμμάτων που θα της παραχωρήσει η ΓΜΜΑΕ έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ, εργοστάσιο καύσης επικίνδυνων βιομηχανικών λυμάτων και τοξικών αποβλήτων, που θα προέρχονται και από άλλες χώρες συνολικού όγκου επεξεργασίας 600.000 τόνων ετησίως, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι μέχρι σήμερα διαδικασίες και οι επαφές μεταξύ του "στρατηγικού επενδυτή" του εξωτερικού και της κυβέρνησης έχουν κρατηθεί μυστικές ενώ η κυβέρνηση έχει εμπλέξει και τη ΛΑΡΚΟ, προκειμένου η πολυεθνική να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της. Το θέμα έγινε γνωστό μόνο όταν έφθασε στο Δήμο Οπουντίων Φθιώτιδας για συζήτηση, και αμέσως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και τους κατοίκους της περιοχής που ανάγκασαν και τη δημοτική αρχή να ταχθεί ενάντια σε μια τέτοια επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, το φυσικό και ζωικό κεφάλαιο και καταστροφική για το περιβάλλον (στεριά, αέρα και θάλασσα) της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας, "επένδυση" την οποία ο υφυπουργός Ανάπτυξης έχει χαρακτηρίσει "θετική ενέργεια".

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Γιατί κρατήθηκαν μέχρι τώρα μυστικές οι σχετικές διαδικασίες αλλά και γιατί η κυβέρνηση ενέπλεξε τη ΛΑΡΚΟ στην όλη διαδικασία;
  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να μην υλοποιηθεί η εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου - βόμβα που θα δέχεται βιομηχανικά λύματα και επικίνδυνα απόβλητα από διάφορες χώρες;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ