Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να απαντήσει με τον αγώνα και την ψήφο του στον εμπαιγμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες

«Τα πολυδιαφημισμένα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι στάχτη στα μάτια του λαού, άρα πρόκληση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει στη συνέχεια: «Εχουν αναγορεύσει τα δικαιώματα του λαού σε δικαιώματα της πενταροδεκάρας. Αφού λεηλάτησαν το εισόδημα των εργαζομένων, έρχονται τώρα να τους πετάξουν κόκαλα κατά πρόσωπο, την ίδια ώρα που ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα! Εμπαίζουν τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους άνεργους. Εξαφάνισαν με λόγια και την ανεργία.

Τα κυβερνητικά μέτρα αποβλέπουν να προχωρήσει πιο γρήγορα ό,τι πιο αντιδραστικό έχει νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η μερική απασχόληση. Οι προσλήψεις που γίνονται και τα κίνητρα που δίνονται έχουν στόχο ν' αυξήσουν το ποσοστό της, που σημαίνει μερικό εισόδημα, μερική ασφάλιση, λιγότερα δικαιώματα, μερική ζωή. Εμφανίζουν τις γυναίκες να επιζητούν τη μερική απασχόληση και όχι πλήρη εργατικά δικαιώματα!

Από την άλλη επιχειρείται να αμβλυνθούν οι πιο οξείες γωνίες της αθλιότητας, δίχως κι αυτό να γίνεται κατορθωτό.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, ενώ παρουσιάζει τις εξαγγελίες της ως συμβατές με "τα όρια αντοχής της οικονομίας", αποκρύπτει τον πακτωλό των κερδών της πλουτοκρατίας που η πολιτική της υπηρετεί.

Η κυβερνητική απάτη είναι φανερή και στις άλλες εξαγγελίες:

-- Η αύξηση των αγροτικών συντάξεων πείνας και του ΕΚΑΣ έχει ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

-- Η αύξηση του άθλιου επιδόματος ανεργίας δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς σε βασικές ανάγκες των ανέργων, αφού και μόνο το χαράτσι της έμμεσης φορολογίας που πληρώνει ο άνεργος, και κάθε εργαζόμενος, για να προμηθευτεί στοιχειώδη προϊόντα, ανέρχεται στο 18%.

-- Τα επιδόματα σε κάποιες κατηγορίες φοιτητών δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο το ύψος των δαπανών της λαϊκής οικογένειας ν' ανταποκριθεί στην πολυδάπανη Παιδεία, που διαφημίζουν ως δωρεάν. Αντί για δωρεάν αξιοπρεπή στέγαση των φοιτητών, τους εμπαίζουν με λιγότερο από 100 ευρώ το μήνα!

-- Η μείωση της τιμής του πετρελαίου δεν αποτελεί ούτε "ασπιρίνη" για τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, που η συνεχής συρρίκνωσή τους είναι προδιαγεγραμμένη μέσω της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της αναθεωρημένης ΚΑΠ. Στη λογική της διαχείρισης της φτώχειας κινούνται και στα άλλα "μέτρα" που αφορούν τους αγρότες.

Η κυβέρνηση σταθερά κινείται στη γραμμή που ρίχνει τα βάρη της "νέας εποχής" του ανταγωνισμού στους εργαζόμενους, σε βάρος των μισθών, των ασφαλιστικών, εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων τους.

Η ΝΔ με την κριτική της στην κυβέρνηση δημαγωγεί ασύστολα για λόγους ψηφοθηρικούς. Οσο αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δε θέλει ν' αλλάξει την πολιτική που οδηγεί στην ακρίβεια και στη συρρίκνωση των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων, άλλο τόσο ισχύει αυτό και για τη ΝΔ.

Η ΝΔ εκπροσωπεί τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ συμφέροντα, προστατεύει πολιτικά την οικονομική κυριαρχία, την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αποτελεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της αγροτιάς να πληρώσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με τον αγώνα και με την ψήφο. Να αγωνιστούν για αιτήματα που θα αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

  • Για 35ωρο-πενθήμερο-7ωρο
  • Για κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ (375.000 δρχ.), κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000 δρχ.), κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000 δρχ.)
  • Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλη την κλίμακα μισθών και συντάξεων
  • Για κάθε άγαμο φορολογούμενο αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ, προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση
  • Για κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, φάρμακα
  • Για μείωση των δημοτικών τελών, που αποτελούν ισχυρό μηχανισμό αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος
  • Για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, για το δικαίωμα στη μόρφωση».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ