Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των δημοτών

Σε μια δύσκολη στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το οικονομικό πρόβλημα να γονατίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, συνέρχεται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) που θα συζητήσει το θέμα. Ομως, οι εντελώς αρνητικοί συσχετισμοί, όχι μόνο δεν αφήνουν έστω και κάποια περιθώρια για φιλολαϊκές αποφάσεις, αλλά αντίθετα το ανώτατο όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κυριαρχείται απόλυτα από τις δυνάμεις του δικομματισμού, προβλέπεται να στηρίξει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής που μεταφέρει τα βάρη της λειτουργίας των δήμων στις τσέπες των δημοτών.

Ενδεικτικό είναι ότι παρά τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι, οι εκλεκτοί δήμαρχοι του δικομματισμού δεν προχώρησαν σε αναλυτική συζήτηση του προβλήματος σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Πόσο μάλλον να ενημερώσουν τους δημότες τους, μιας και τα λεφτά που λείπουν απ' τα Ταμεία των Δήμων στην ουσία λείπουν από υπηρεσίες και παροχές στους δημότες.

Χτες, μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, το οποίο επεξεργάζονταν την εισήγησή του προς το συνέδριο. Οπως όλα έδειχναν η απόφαση θα ήταν ομόφωνη, με τη σύμπλευση των προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμβούλων.

Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που πρόκειται να ακολουθήσει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ είναι το γεγονός ότι θεωρεί θετική την καθιέρωση τοπικής φορολογίας, σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε στο ΔΣ χτες το απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πρωταγωνιστής στη δημιουργία του Δήμου - φοροεισπράκτορα που θα χαρατσώνει τους δημότες. Η κριτική δε που κάνει η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ στην κυβέρνηση είναι πως εμποδίζεται η σύγκλιση της χώρας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα λόγω των οικονομικών προβλημάτων των Δήμων! Ενώ αρκείται μόνο στα 350 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαν στις 30 Ιούλη, έναντι του τεράστιου χρέους του κράτους προς την ΤΑ που ξεπερνά τα 3 τρισ. δραχμές.

Το βασικό πλαίσιο αιτημάτων, όπως είχε διαμορφωθεί λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης του ΔΣ ήταν:

  • Εφαρμογή του Ν. 1828/89 που αφορά στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχής γενομένης απ' το 2004.
  • Επιπλέον, χρηματοδότηση για τις νέες αρμοδιότητες των Δήμων όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΕΠ, σχολικοί φύλακες κλπ.
  • Απόδοση του υπόλοιπου 50% του ΕΠΤΑ (Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και αποτύπωσής του στον προϋπολογισμό του υπουργείου για το 2004.
  • Σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων σε βάθος πέντε χρόνων. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ δεν προβλέπει με αυτά τα χρήματα να ενισχυθούν τα ταμεία των Δήμων, αλλά να επιχορηγηθούν προγράμματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΚΕΔΚΕ. Ως τέτοια προβλέπει την απασχολησιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας.
Μια απ' τα ίδια και στην ΤΕΔΚΝΑ

Η απόλυτη σύγκλιση των παρατάξεων, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, χαρακτήρισε και τη συνεδρίαση του ΔΣ της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), που έγινε το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, από όποια παράταξη και αν προέρχονταν, έθεταν ως βασική προϋπόθεση την ομοφωνία στο όνομα της ΤΑ. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Δ. Νικολάου, δημάρχου Χολαργού, ο οποίος στηρίχτηκε από τη ΝΔ: «Είναι ανάγκη να σταθούμε στο ύψος μας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φανεί ότι οι δήμαρχοι μεταξύ μας δεν τα βρίσκουμε, είτε από κομματική σκοπιμότητα, είτε από αμυαλοσύνη». Την ίδια στιγμή, εξαιρετικό «αντικυβερνητικό οίστρο» είχαν οι δήμαρχοι που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Μαστοράκος, δήμαρχος Νέου Ηρακλείου, αφού είπε ότι ο νόμος 1828/89 είναι αδιαπραγμάτευτος και θέλοντας να αποδείξει πως καμιά κυβέρνηση δεν τον έχει εφαρμόσει, είπε: «Αν ήξεραν αυτοί που τον ψήφισαν τι ψήφιζαν, τότε, δε θα τον ψήφιζαν».

Το ΔΣ συμφώνησε ομόφωνα στην πρόταση του προέδρου Π. Φιλίππου (ΣΥΝ) και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, θέτοντας κάποιες «ελάχιστες προϋποθέσεις» - όπως τις χαρακτήρισαν - για να εξέλθει η ΤΑ από την οικονομική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ