Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επιδρομή και ... απαγωγή βαριά τραυματισμένων από νοσοκομείο

Πάλι με τις πέτρες ενάντια στα τανκς...

Associated Press

Πάλι με τις πέτρες ενάντια στα τανκς...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ο πλέον πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός, σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, το Τζαμπάλιγιε, ήταν ο στόχος της τρίτης από αέρος αιματηρής επιδρομής που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά της Λωρίδας της Γάζας, σε λιγότερο από πέντε ημέρες. Λίγες ώρες νωρίτερα, η απαγωγή, από τον ισραηλινό στρατό, Παλαιστινίων τραυματιών από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Νάμπλους προκαλούσε σοκ με την ανείπωτη αγριότητά της.

Πύραυλοι από ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν ένα αυτοκίνητο νωρίς χθες βράδυ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε. Ενας πρώτος απολογισμός ανέφερε 2 νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες. Εντούτοις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο στόχος της επίθεσης, δηλαδή ο επιβαίνων του αυτοκινήτου που φέρεται να ήταν στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», διέφυγε και τα θύματα είναι απλοί πολίτες. Λίγο νωρίτερα, ισραηλινά στρατιωτικά πλοία έβαλλαν κατά του προσφυγικού καταυλισμού, χωρίς να γίνει γνωστός ο στόχος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 7 Παλαιστίνιοι.

Της νέας, προφανώς, επιχείρησης «δολοφονίας ακριβείας», είχε προηγηθεί η πρωτοφανής απαγωγή Παλαιστινίων τραυματιών από το νοσοκομείο «Ραφίντια», της Νάμπλους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα ξημερώματα, χθες, δύο άνδρες μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους, οι οποίοι, μάλιστα, μετέφεραν και καλάθια με φρούτα, εισήλθαν στο νοσοκομείο και ζήτησαν να επισκεφθούν δύο νεαρούς Παλαιστινίους που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, από την περασμένη Παρασκευή, σοβαρά τραυματισμένοι σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Οι δύο άνδρες δήλωσαν συγγενείς των νοσηλευομένων.

Σπίτι-σπίτι «έρευνες» από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Σπίτι-σπίτι «έρευνες» από τον ισραηλινό στρατό
Οταν έφθασαν στη μονάδα, άρπαξαν τους νεαρούς από τα κρεβάτια τους, αποσυνδέοντάς τους από ιατρικά μηχανήματα, αναπνευστήρες και σωληνάκια, και με την απειλή όπλων, τους μετέφεραν σε στρατιωτικά οχήματα εκτός του νοσοκομείου και στη συνέχεια τους παρέλαβαν ελικόπτερα. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, οι δύο τραυματίες βρίσκονται, πλέον, σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, χωρίς να είναι γνωστή η κατάσταση της υγείας τους. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ευθύνονται για σειρά αντι-ισραηλινών επιθέσεων και ότι ήταν μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», που τραυματίστηκαν στην αιματηρή συμπλοκή της περασμένης Παρασκευής, στην ταράτσα του ίδιου νοσοκομείου, όπου και σκοτώθηκε ο τοπικός ηγέτης της οργάνωσης Κχάλεντ Ναμρούντι.

Χτες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, επίσης, εκ νέου στην Τζενίν, όπου σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Παλαιστινίους ενόπλους. Στη συνέχεια, επιβλήθηκε, πάλι, απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Κρίση και ...επικρίσεις

Κλιμακώνεται, όπως φαίνεται, η κρίση στο εσωτερικό της παλαιστινιακής ηγεσίας. Ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε, χτες, σε έκτακτη συνεδρίαση, την επόμενη βδομάδα, το παλαιστινιακό κοινοβούλιο με θέμα την «τρέχουσα κρίση». Σύμφωνα με ανώνυμους συνεργάτες του, ο Αμπάς κατέληξε στην απόφαση αυτή, εξαιτίας της όξυνσης της αντιπαράθεσής του με τον Γιάσερ Αραφάτ όσον αφορά στη στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης και δεν αποκλείεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το παλαιστινιακό κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει σε διενέργεια νέας έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο λαιμό, ο 34χρονος Βρετανός βραβευμένος δημοσιογράφος, Τζέιμς Μίλερ, τον περασμένο Μάη στη Ράφα. Η απόφαση του στρατού λήφθηκε μετά από σχετική μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια του Μίλερ, η οποία εξαρχής αμφισβήτησε τα αποτελέσματα μιας πρώτης «κλειστής» έρευνας που επέρριπτε την ευθύνη σε Παλαιστινίους ενόπλους. Η οικογένεια, με τη βοήθεια αρκετών βρετανικών ΜΜΕ, έχει επικρίνει πολλάκις τον ισραηλινό στρατό και έχει, πλέον, προσλάβει και ειδικούς εμπειρογνώμονες υποστηρίζοντας ότι ο Μίλερ σκοτώθηκε από ισραηλινό στρατιώτη, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο επεισόδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ