Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σπεύδει να «ηρεμήσει τα πνεύματα» ο Μπους

Οι καθημερινές απώλειες των κατοχικών δυνάμεων και οι δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις, εξαιτίας της κατοχής, προκαλούν κραδασμούς στο εσωτερικό των ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να κατευνάσει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κοινής γνώμης και να απαντήσει στις αυξανόμενες επικρίσεις για την παρουσία και το ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα προσπαθούσε, αργά χτες, ο Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η απόπειρά του δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο από τη χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία οι απώλειες ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις είναι περισσότερες μετά από την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών την 1η Μάη. Δυσάρεστα ήταν τα νέα, χτες, και από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, η οποία εκτίμησε ότι εξαιτίας της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Στον Σεντ Λιούις επρόκειτο να μεταβεί, αργά χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της Αμερικανικής Λεγεώνας, μιας οργάνωσης βετεράνων πολέμου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν, ο Μπους θα εστίαζε την ομιλία του στις εξελίξεις στο Ιράκ «για να εξηγήσει πόσο σημαντική είναι η παρούσα φάση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επαναλάμβανε «την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επικρατήσουν παρά τις δύσκολες συνθήκες, καθώς και τη σημασία που θα έχει μια τέτοια νίκη για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο τον κόσμο».

Ανάλογες προσπάθειες «τόνωσης» του ηθικού έγιναν, το τελευταίο 24ωρο, τόσο από τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όσο και από τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Ο Ράμσφελντ εκτίμησε ότι «τελικά οι ΗΠΑ θα επικρατήσουν» και διαβεβαίωσε ότι «αν ζητηθεί από το στρατιωτικό επιτελείο να αποσταλούν επιπλέον στρατεύματα, αυτό θα γίνει». Η Ράις, πολύ πιο ξεκάθαρη, ζητούσε από τους Αμερικανούς να επιδείξουν «υπομονή γιατί οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι όταν αναλαμβάνουν έναν ευγενή σκοπό, τον διεκπεραιώνουν. Αλλωστε, έχουν περάσει μόνο 117 ημέρες από τη λήξη του πολέμου».

Σε αυτές, όμως, τις 117 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες από όσους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χτες, το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με αυτά, συνολικά μέχρι χτες το μεσημέρι στο Ιράκ είχαν σκοτωθεί 277 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 138 μέχρι τη λήξη των εχθροπραξιών και οι 140 μετά. Τα στοιχεία, πάντως, υποστήριζαν ότι από τις απώλειες της κατοχικής περιόδου, οι 63 οφείλονται σε επιθέσεις και οι 77 σε ατυχήματα.

«Οσο καθημερινά επιστρέφουν φέρετρα πίσω, τόσο θα εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ» προέβλεπαν αναλυτές, τονίζοντας ότι, ήδη, εκτός από τις αντιπολεμικές οργανώσεις, πληθαίνουν οι φωνές και από τις οικογένειες των στρατιωτών να επιστρέψουν άμεσα τα αμερικανικά στρατεύματα στις ΗΠΑ. Σε πρόσφατη έρευνα αναδεικνύεται ότι το 69% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν, πλέον, τον κίνδυνο εγκλωβισμού στο Ιράκ.

Η αίσθηση αυτή γίνεται εντονότερη από τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, χτες. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, το 2004 το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 480 δισ. δολάρια έναντι 410 δισ. δολαρίων που είναι φέτος, εξαιτίας, κυρίως όπως αναφέρεται ρητώς, των οικονομικών αναγκών που προκύπτουν από την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται να ζητήσει από τη Σύνοδο των Δωρητριών Χωρών για το Ιράκ, τον Οκτώβρη, επιπλέον 2 δισ. δολάρια για την «ιρακινή ανοικοδόμηση».

Συνεχίζονται οι επιθέσεις, προειδοποιήσεις προς Αγκυρα

Ενας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν όταν αμερικανικό κομβόι δέχτηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, κοντά στην πόλη Χαμαρίγια, στο «σουνιτικό» τρίγωνο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησαν 46 συλλήψεις σε δύο διαφορετικές περιοχές. Στόχος, χτες, όμως, έγινε και η βάση επιμελητειακής υποστήριξης των πολωνικών δυνάμεων που έχει στηθεί στην Καρμπάλα, 80 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης. Η βάση δέχτηκε επίθεση με όλμους, χωρίς να προκληθούν θύματα, λίγες ώρες πριν αρχίσουν περιπολίες οι βουλγαρικές δυνάμεις που έχουν μεταβεί στην περιοχή υπό πολωνική διοίκηση.

Σε «κόλαση» προειδοποιούν ότι θα μεταβάλουν οι κάτοικοι της Φαλούτζα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, τη ζωή των «τουρκικών στρατευμάτων», σε περίπτωση που αυτά αναπτυχθούν εκεί. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χτες, εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών δυνάμεων της πόλης, κατήγγειλαν την προοπτική ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στην επαρχία τους (αλ Ανμπάρ) και ζήτησαν από τις κατοχικές δυνάμεις να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους «λόγω των ιστορικών προβλημάτων που υπάρχουν και θα μετατρέψουν σε κόλαση την περιοχή».

Η κατοχική διοίκηση σχεδιάζει να αναπτυχθούν τουρκικά στρατεύματα στο κεντρικό Ιράκ και ιδιαίτερα στο πολυσυζητημένο «σουνιτικό τρίγωνο», με το σκεπτικό ότι οι Τούρκοι ως σουνίτες θα μπορέσουν να ελέγξουν καλύτερα την κατάσταση, ενώ παράλληλα θα αποφευχθούν τα αιματηρά επεισόδια που θα προκύψουν, αν αναπτυχθούν στο βόρειο Ιράκ στις κουρδικές περιοχές. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, πάντως, χτες, απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει την οποιαδήποτε σχετική απόφαση πριν από τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ