Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητούνται εξηγήσεις από την Τουρκία για την «τελωνειακή ένωση»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία για τη συμφωνία «τελωνειακής ένωσης», που έχει συνάψει με το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το θέμα παρακολουθεί ο ίδιος ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, που σε πρώτο στάδιο ζήτησε πλήρη ενημέρωση από την τουρκική κυβέρνηση διά του πρέσβη της στην Αγκυρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΕ έχει ήδη υποδείξει προς την τουρκική πλευρά ότι όφειλε να θέσει εκ των προτέρων το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό βέβαια, όπως συναφώς υποδεικνύουν διπλωματικές πηγές, δεν μπορούσε να γίνει, καθώς είναι πρόδηλο ότι η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης αντίκειται, τόσο επί της ουσίας, όσο και διαδικαστικά στη συμφωνία, που έχει η χώρα αυτή με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντικατοχική εκδήλωση κατοίκων της Μόρφου

Οι κάτοικοι της Μόρφου αποδοκίμασαν έντονα την ενέργεια συμπολιτών τους να ζητήσουν αποζημιώσεις από το κατοχικό καθεστώς για τις περιουσίες τους και έστειλαν το μήνυμα πως «ο αγώνας που διεξάγεται για επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, δεν έχει καμία σχέση με οικονομικά ανταλλάγματα».

Σε αντικατοχική εκδήλωση, που πραγματοποίησαν στη Λευκωσία με αφορμή την 29η επέτειο της κατάληψης της πόλης τους, οι κάτοικοι της Μόρφου διατράνωσαν τον πόθο για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος τόνισε ότι μετά την υλοποίηση του στόχου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Εξάλλου, ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, τόνισε ότι η ανάγκη για συντήρηση της μνήμης του τόπου και η ανάγκη για αγώνα ενάντια στη λήθη προβάλλουν πιο επιτακτικά παρά ποτέ σήμερα, που οι συγκυρίες ανάγκασαν την κατοχική δύναμη να ανοίξει τα οδοφράγματα.

Τέλος, ο δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίτας, μιλώντας στην εκδήλωση, καταδίκασε «ως πράξη εσχάτης προδοσίας» την οποιαδήποτε προσφυγή στα ψευτοδικαστήρια των Κατεχομένων για διεκδίκηση αποζημιώσεων έναντι κατεχόμενων περιουσιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ