Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Αδιέξοδη πολιτική

Ενδειξη του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, λόγω της έμμονης σύνδεσής τους με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης που καταστρέφει τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη και της απαράδεκτης «φιλικής λύσης» του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, προς τους Βρετανούς, αποτελεί η ανταπόκριση του δημοσιογράφου του ΒΒC, Ρίτσαρντ Γκάλπιν, από την Αθήνα.

Πρόκειται για ένα άρθρο, το οποίο αποδεικνύει, ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης προσφέρουν «τροφή» στη βρετανική πλευρά, η οποία, ενώ θα έπρεπε να απολογείται, εμφανίζεται και ως «τιμητής» της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς!

Ο Γκάλπιν γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το μουσείο σαν «σημείο - κλειδί της πραγματοποίησης του ονείρου της για την εξασφάλιση της επιστροφής των Ελγινείων μαρμάρων» και πως «τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ελληνική κυβέρνηση θέλει απελπισμένα να τα φέρει πίσω και να τα παρουσιάσει στο κοινό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Περιλαμβάνει δήλωση του Ελληνα υπουργού σύμφωνα με την οποία, η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι «μια πολύ σημαντική ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο, να κάνει μια χειρονομία και να στείλει ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό μήνυμα για την αξιοπιστία της Ευρώπης ως πολιτιστική ήπειρο με ενιαία ιστορική συνείδηση».

Παρατίθεται και δήλωση του αρχαιολόγου, Γ. Παπαθανασόπουλου, ο οποίος λέει: «αισθάνομαι απαίσια όταν βλέπω μηχανές σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι απίστευτο». Πρόκειται για μια αναφορά για την καταστροφή των αρχαιοτήτων του Μακρυγιάννη, για την κατασκευή του μουσείου που προορίζεται να φιλοξενήσει τα Γλυπτά. Ο δημοσιογράφος σημειώνει τις αντιδράσεις γι' αυτήν την καταστροφή, γράφοντας ότι δεν πρόκειται για μέρος κάποιας «ύπουλης βρετανικής δολοπλοκίας για να σαμποτάρουν την επιστροφή των μαρμάρων». Αναφέρεται επίσης στη σημαντικότητα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή στου Μακρυγιάννη.

Από το «στρατόπεδο» των υποστηρικτών του μουσείου παρατίθεται δήλωση του Ντέιβιντ Χιλ από την Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών, ο οποίος λέει ότι οι περισσότερες από τις αρχαιότητες θα παραμείνουν ανέπαφες και ορατές ως τμήμα του πατώματος του μουσείου. Ο δημοσιογράφος παραθέτει και δηλώσεις ανώτερων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις οποίες, η αίθουσα των Μαρμάρων θα είναι έτοιμη πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ακόμα και αν το υπόλοιπο μουσείο δεν έχει ολοκληρωθεί. Η ανταπόκριση κλείνει με αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις για την επιστροφή των Γλυπτών και την άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να διαπραγματευτεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ