Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Νέο χαράτσι στους δημότες

Με το άθλιο επιχείρημα πως «απέχουμε από τους ακριβότερους Δήμους και ...πρέπει να τους φτάσουμε», η Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου αποφάσισε να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη για το 2000 κατά 12%, δηλαδή πέντε φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Αύξηση, που πρακτικά αντιστοιχεί με επιβάρυνση, κατά 3.500 δραχμές, σε κάθε οικογένεια.

Τις υπέρογκες αυξήσεις είχε ...προλογίσει η Δημοτική Αρχή, όταν, πριν μερικές μέρες, με τη συνέργεια των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου - εκτός από τη «Δημοτική Πρωτοβουλία» - αποφάσισε να συνάψει δάνειο, ύψους 2,2 δισ. δραχμών, με τη ρητή δήλωση πως για την αποπληρωμή του θα επιβαρυνθούν τα δημοτικά τέλη. Δηλαδή, οι δημότες.

Το πρόσχημα, τόσο για τη σύναψη του δανείου, όσο και για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας ήταν η αγορά νέων απορριμματοφόρων, που θέλει να κάνει η Δημοτική Αρχή. Κάτι, που αντέκρουσαν με ισχυρά επιχειρήματα οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας», Νίκος Παπακωνσταντίνου και Λάζαρος Κυρίτσης. Οπως επισήμαναν, ο λογαριασμός καθαριότητας του Δήμου έχει ταμειακό υπόλοιπο 260 εκατομμύρια δραχμές. Επίσης, ο Δήμος έχει ήδη εισπράξει από τους δημότες 50 εκατομμύρια δραχμές για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που δεν έγινε και ούτε πρόκειται, όπως σημείωσαν. Ενώ οι μισθολογικές απολαβές των οδοκαθαριστών περιορίζονται στις αυξήσεις - ψίχουλα του 1,5 ή 1,8%. «Παρ' όλ' αυτά, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να εισπράττει από τους δημότες», επισήμαναν οι σύμβουλοι της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας».

Στην παρέμβασή τους στο δημοτικό συμβούλιο, οι σύμβουλοι της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας» πρότειναν στη Διοίκηση του Δήμου να απαιτήσει να γίνει συγκεντρωτικά η παραγγελία των απορριμματοφόρων από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, κάτι που θα εξασφάλιζε μείωση της τιμής τους κατά 50%. Η δημοτική πλειοψηφία δε συμμερίστηκε τη συγκεκριμένη πρόταση και επέλεξε να επιβάλει τα ακόλουθα χαράτσια στους δημότες για το νέο έτος: Αύξηση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για τις κατοικίες, από 372 δραχμές ανά τ.μ. που ήταν το 1999, σε 417. Για τα μαγαζιά, από 781 δραχμές ανά τ.μ., σε 875. Ενώ ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων αυξήθηκε από 37 δραχμές ανά τ.μ. σε 41.

Σχολιάζοντας τις αυξήσεις, η «Δημοτική Πρωτοβουλία» επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της: «Η επιβολή τέτοιας εξωφρενικής αύξησης συνιστά ένα κεφαλικό χαράτσι στις λαϊκές, εργατικές οικογένειες της γειτονιάς μας». Ενώ καταγγέλλει πως η Διοίκηση έχει ακινητοποιήσει τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, ώστε να μην καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου για την απόδοση των χρημάτων που του παρακρατούνται από την κεντρική εξουσία, όπως είχε αποφασίσει παλιότερα το δημοτικό συμβούλιο.

Στην ίδια ανακοίνωση, η «Δημοτική Πρωτοβουλία» καταγγέλλει τη φορομπηχτική πολιτική του δημάρχου, ο οποίος «ως άξιος κυβερνητικός τοποτηρητής και άξιος χειροκροτητής της ΟΝΕ προχωρεί στη διπλοφορολόγηση των βιοπαλαιστών δημοτών, μη σεβόμενος τον μόχθο και τον ιδρώτα τους». Τέλος, η παράταξη καταγγέλλει τη δανειοδοτική πολιτική της Διοίκησης του Δήμου, ο οποίος επιβαρύνεται ήδη με τρία δισ. δραχμές δανειακές υποχρεώσεις. Ποσό που θα κληθούν να ξεχρεώσουν οι δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ