Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοσμοπολίτικο κέντρο για το μεγάλο κεφάλαιο

Τα ολυμπιακά έργα στο Φάληρο, χαρακτηριστικό δείγμα τσιμεντοποίησης

Eurokinissi

Τα ολυμπιακά έργα στο Φάληρο, χαρακτηριστικό δείγμα τσιμεντοποίησης
Οταν η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πολλοί είχαν σπεύσει να δηλώσουν τη βεβαιότητα ότι το πρόσωπο της πόλης θα αλλάξει προς το καλύτερο. Στο φάκελο διεκδίκησης περιγραφόταν μια πόλη χωρίς νέφος, χωρίς κυκλοφοριακό, με απέραντες εκτάσεις πρασίνου και αναψυχής. Ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες που σήμερα είναι μέρος του στελεχικού δυναμικού της «Αθήνα 2004» προσπαθούσαν να πείσουν ότι η μεγάλη ευκαιρία της Αθήνας ήρθε...

Σήμερα, ένα χρόνο πριν τους αγώνες, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης και μιλούν για την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα. Την ίδια στιγμή, οι κυκλοφοριακές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, ενώ το περιβάλλον της Αττικής δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο και οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι παραδίδονται σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για ασύστολη κερδοσκοπία.

Πράγματι, το πρόσωπο της πόλης θα αλλάξει. Το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση; Ας δούμε τις επιπτώσεις των σημαντικότερων Ολυμπιακών έργων.

  • Η καταστροφή του υδροβιότοπου του Σχοινιά είναι πλέον δεδομένη.
  • Τσιμεντοποιούνται 1.300 στρέμματα στους πρόποδες της Πάρνηθας.
  • Το περίφημο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα φιλοξενήσει γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αθλήματα όπως μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, μπάντμιντον και ενδεχόμενα τοξοβολία και καλαθοσφαίριση.
  • Η παραλία του Αγ. Κοσμά θα καλυφθεί σε μήκος δυο χιλιομέτρων σε συνδυασμό και με τις συναφείς χρήσεις από μια μαρίνα μαμούθ 5.000 σκαφών, ασκώντας μια μεγάλη και μόνιμη τουριστική πίεση στην περιοχή.
  • Το Αλσος Βεΐκου πνεύμονας πράσινου μιας ευρύτερης πυκνοκατοικημένης περιοχής θα πληγεί από μια τεράστια κλειστή εγκατάσταση πινγκ-πονγκ 5.000 θέσεων με αντίστοιχους χώρους πάρκιν και συναφείς βοηθητικές λειτουργίες.
  • Το Φαληρικό Δέλτα, ο Ιππόδρομος, σχεδιάζεται να στεγάσει εγκαταστάσεις έξι αθλημάτων συνολικής χωρητικότητας 42.000 θέσεων με δεδηλωμένη τη μεταολυμπιακή εκμετάλλευση του χώρου για δραστηριότητες «βαριάς τουριστικής χρήσης».
  • Τα νέα οδικά έργα όπως ο Ολυμπιακός Δακτύλιος, απλά συνεχίζουν την ίδια πολιτική ενίσχυσης του ΙΧ σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Εκτός, όμως, από τα κατεξοχήν αθλητικά έργα υπάρχουν και άλλα, που θα γίνουν με αφορμή τους αγώνες και θα μετατρέψουν το Λεκανοπέδιο σε μια απέραντη επιχειρηματική ζώνη. Οι νέες μαρίνες, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, οι οργανωμένοι χώροι φιλοξενίας και αναψυχής της «Ολυμπιακής οικογένειας», ο σημαντικός αριθμός των υπερεθνικής κλίμακας αθλητικών εγκαταστάσεων που θα παραμείνουν και μετά το 2004, οι δαπανηρές υποδομές επικοινωνίας και μετακίνησης.

Ολα τα παραπάνω επιτείνουν στο έπακρο το χαρακτήρα ενός διεθνούς κοσμοπολίτικου κέντρου στη διάθεση του μεγάλου κεφαλαίου, που συστηματικά επιδιώκει, την τελευταία 10ετία η άρχουσα τάξη να δώσει στην Αθήνα, που επιδιώκει να την κάνει ένα κέντρο φιλόξενο, λειτουργικό και προσοδοφόρο στις μεγάλες πολυεθνικές, αλλά συνάμα μια μεγαλούπολη ψυχρή, αφιλόξενη και τελικά αβίωτη για το σημερινό της κάτοικο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ