Σάββατο 9 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρνήθηκε συμμετοχή ο Δ. Γεωργιάδης

Αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη» o Διονύσης Γεωργιάδης, απολογούμενος χτες, τελευταία μέρα πριν τις δεκαήμερες διακοπές για το καλοκαίρι, στη δίκη που εξελίσσεται στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο 28χρονος μουσικός απολογήθηκε για μία ώρα περίπου χωρίς σημειώσεις, εξήγησε πώς έγινε η εμπλοκή του στην υπόθεση της ενοικίασης του διαμερίσματος στην οδό Δαμάρεως, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη βομβιστική ενέργεια κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Aλφα Πίστεως τον Ιούνη του 1998, αφού το διάστημα εκείνο βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ενώ για την κατηγορία της συμμετοχής του στη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Παγκρατίου ανέφερε ότι η μόνη σχέση του ήταν να πάρει το αυτοκίνητο του Σ. Ξηρού που ήταν σταθμευμένο κοντά στην τράπεζα.

Παράλληλα, στην απολογία του υπογράμμισε ότι δε συμφωνεί με τη λογική της βίας που είχε η «17 Νοέμβρη». «Αν ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, είπε, θα πήγαινα στην Ουνέσκο ή στη Γιούνισεφ και δε θα πήγαινα ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη ΝΔ, ούτε στη "17 Νοέμβρη"».

Οι συνήγοροι του Γεωργιάδη υπέβαλαν ένσταση περί ακυρότητας των προανακριτικών και ανακριτικών του ομολογιών, προβάλλοντας ζήτημα μη νομιμότητας λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες πάρθηκαν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος άλλαξε υπερασπιστική γραμμή και λόγω της αλλαγής δικηγόρων. Πάντως, η ένσταση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, με βάση και προηγούμενες ενστάσεις, απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Για τις υποθέσεις που εμπλέκεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο

Ειδικότερα, για το κρησφύγετο στην οδό Δαμάρεως ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η εμπλοκή του σ' αυτή την υπόθεση οφείλεται αποκλειστικά σε εξυπηρέτηση που θέλησε να κάνει στον Σ. Ξηρό. Οπως ανέφερε, ήθελε να εξυπηρετήσει τον αγιογράφο Σ. Ξηρό, όταν εκείνος του ζήτησε να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη της Δαμάρεως, προκειμένου να ενοικιαστεί το διαμέρισμα, επειδή αισθανόταν υποχρεωμένος απέναντί του. Και αυτό γιατί ο αγιογράφος τον φιλοξένησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι του. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ποτέ δεν πίστευε πως αυτή η εξυπηρέτηση αφορούσε στη «17 Νοέμβρη».

Οσον αφορά στη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Παγκρατίου το Δεκέμβρη του 1998, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι η μοναδική σχέση που έχει μ' αυτή την πράξη που του αποδίδεται είναι ότι δύο μέρες πριν του είχε ζητήσει ο Σ. Ξηρός να πάρει το αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο κοντά στην τράπεζα. Το γεγονός αυτό είπε ότι το σχολίασε αργότερα στον Σ. Ξηρό, όταν άκουσε από το ραδιόφωνο για τη ληστεία: «Ενα αυτοκίνητο πάρκαρες εκεί πέρα, λήστεψαν την τράπεζα, μην περνάς μπροστά από τράπεζες, γιατί τις αδειάζουν».

Για τον Κουφοντίνα

Σχετικά με τον Δ. Κουφοντίνα ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ενδέχεται να τον είχε δει μια φορά σε καφετερία, όπου καθόταν με τον Βασίλη και τον Σάββα Ξηρό. Οπως είπε, νομίζει ότι τότε ο Δ. Κουφοντίνας είχε περάσει από εκεί για να πάρει τον Σ. Ξηρό.

Μάλλον ευνοϊκός για τον κατηγορούμενο θα πρέπει να εκτιμηθεί ένας σύντομος διάλογος που είχε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης, με τον Δ. Κουφοντίνα. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά:

«Κουφοντίνας: Εχω δηλώσει πολύ καθαρά ότι ορισμένοι είναι σχετικοί και ορισμένοι άσχετοι.

Πρόεδρος: Ετούτος; (δείχνοντας τον Δ. Γεωργιάδη).

Κουφοντίνας: Νομίζω ότι μπορείτε εύκολα να καταλήξετε σε συμπεράσματα, τι ακριβώς συμβαίνει.

Πρόεδρος: Ειδικά γι' αυτόν μπορώ εύκολα;

Κουφοντίνας: Ετσι νομίζω (χαμογελάει).

Πρόεδρος: Δώσατε απάντηση».

Στο μεταξύ, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ενώ απολογούνταν ο Δ. Γεωργιάδης, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης, είχε αλλάξει θέση και είχε καθίσει δίπλα στον Κ. Τέλιο, συνομιλώντας μαζί του. Ο Β. Μαρκής, αναπληρωτής εισαγγελέας, ρώτησε τον Τζωρτζάτο, γιατί κάθισε εκεί και του επισήμανε ότι δεν έχουν δικαίωμα να συνομιλούν μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι. Στη συνέχεια ρώτησε και τον Π. Τσελέντη, που καθόταν ακριβώς μπροστά από τους δύο συγκατηγορούμενούς του, να του πει τι συζητούσαν. Ο Π. Τσελέντης έσπευσε δε να του απαντήσει: «Τον ρώτησε ο Τζωρτζάτος αν είναι καλά και αν βλέπει ταινίες»!

Το δικαστήριο διέκοψε μέχρι και τις 19 του Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ