Κυριακή 10 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Προγράμματα
Το Πάσχα του καλοκαιριού

Η εκπομπή «Στα μονοπάτια της παράδοσης», μάς ταξιδεύει μέχρι την όμορφη Σαμαρίνα στο νομό Γρεβενών, για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι για τους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της Σαμαρίνας, μια ξεχωριστή γιορτή. Είναι ημέρα γλεντιού και δικαιολογημένα την αποκαλούν «Πάσχα του καλοκαιριού».

Στη Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας, αυτές τις μέρες επικρατεί συνωστισμός, καθώς την επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές, τόσο για να εκκλησιαστούν στη Μεγάλη Παναγιά, όσο και για να γλεντήσουν στο πατροπαράδοτο πανηγύρι. Αποκορύφωμά του είναι ο Μεγάλος Χορός της Σαμαρίνας, ο περίφημος «Τσιάτσιος», που γίνεται έξω από το προαύλιο της εκκλησίας και χορεύουν όλοι όσοι παρευρίσκονται εκεί, δημιουργώντας έναν μεγάλο κύκλο. Το χορό οδηγούν οι μνήμες μιας παράδοσης που κουβαλούν στην ψυχή τους τα παιδιά της Σαμαρίνας, τα οποία όπου κι αν έχουν ξενιτευτεί, δεν παραλείπουν τις μέρες αυτές να σύρουν το χορό πιασμένοι χέρι - χέρι.

Τα τραγούδια που λένε, τα μεταφέρουν από στόμα σε στόμα, μέσα στους αιώνες. Είναι η ιστορία του τόπου τους και των προγόνων τους. (Παρασκευή, ΝΕΤ, 17.20).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ