Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο REGIONS στις 29 Ιούλη, ο πρώτος υφυπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Αλεξάντρ Νεραντκό συγκάλεσε σύσκεψη με τους διευθυντές των τοπικών διευθύνσεων της αεροπορικής μεταφοράς καθώς και τους διευθυντές των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν την εναέρια κυκλοφορία. Τα βασικά θέματα της σύσκεψης ήταν: τα προβλήματα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και η κινητοποίηση διαμαρτυρίας τους που θα ξεκινήσει στις 13 Αυγούστου. Η συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με την Κρατική εταιρία οργάνωσης εναέριας κυκλοφορίας (ΚΕΟΕΚ) και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας, δεν είχε αποτέλεσμα. Οι Ρώσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απαιτούν μετά την προσχεδιασμένη διάλυση της ΚΕΟΕΚ και τη διάσπασή της σε επιμέρους εταιρίες (από τις 15/9/2003) να διατηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις τους, να καθιερωθεί διαδικασία σύναψης νέας πανεθνικής συλλογικής σύμβασης, ενώ επιμέρους τοπικές οργανώσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ζητούν και ικανοποιητικές αυξήσεις μισθών, έως και 30%.

Απαγόρευση απεργιών

Η νομοθεσία απαγορεύει στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να προχωρήσουν σε απεργία. Ετσι τα τοπικά σωματεία θα αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεων. Το πιθανότερο είναι ότι και αυτή τη φορά οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα εκμεταλλευτούν τη μορφή της απεργίας πείνας για να επιδιώξουν την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Κι αυτό γιατί η νομοθεσία προβλέπει πως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μπορούν να βγουν «ελεύθεροι υπηρεσίας» μόνο για λόγους υγείας. Ετσι οι εργαζόμενοι, που έχουν στερηθεί το όπλο της απεργίας, προχωρούν σε απεργίες πείνας με στόχο να τεθούν «ελεύθεροι υπηρεσίας».

Κρούσμα απαγόρευσης και της... απεργίας πείνας!

Εντωμεταξύ στις παραμονές στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ, δικαστήριο απαγόρεψε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να προχωρήσουν στην προσεχή κινητοποίηση, σε απεργία πείνας. Να σημειωθεί πως το Γενάρη του 2003 δικαστήριο της πόλης Ομπ χαρακτήρισε παράνομη την απεργία πείνας 10 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της πόλης Νοβοσιμπίρσκ. Με την ίδια απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύτηκε η χρησιμοποίηση παρόμοιων μορφών διαμαρτυρίας. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Σαμοτλόρ-εξπρές» το Μάρτη το ακυρωτικό δικαστήριο της πόλης Νοβοσιμπίρσκ ακύρωσε αυτήν την παράλογη απόφαση. Ομως η τοπική εισαγγελία ζήτησε να εξεταστεί η αγωγή από το Προεδρείο του τοπικού δικαστηρίου της πόλης Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο δεν άλλαξε την απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Ομπ, δηλαδή επέμεινε στην απόφαση απαγόρευσης της απεργίας πείνας.

Ο Σεργκέι Κοβαλιόφ, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Τοβάρις» πως παρόμοιες αποφάσεις προκαλούν τους εργαζόμενους να ψάξουν καινούριες μορφές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ο ίδιος σημείωσε ότι μια ακόμη μορφή κινητοποιήσεων μπορεί να είναι η αποχή των εργαζομένων από τις υπερωρίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις επιμηκύνουν το ωράριο εργασίας στις 10 και 12 ώρες και στις οποίες εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι μετά το 8ωρο, που προβλέπεται από τον «εργατικό κώδικα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org