Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επιδοτούμενοι» δολοφόνοι

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν - όπως ακριβώς και στο Ιράκ - «πρώτα πυροβολούν και μετά κάνουν ερωτήσεις», γεγονός που επιβεβαιώθηκε με αιματηρό τρόπο γι' άλλη μια φορά αυτήν την εβδομάδα: άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας των ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον ενός ταξί που πλησίαζε τα οχήματά τους ερχόμενο από πίσω τους «επιθετικά» σε δρόμο κοντά στην Καμπούλ - το πώς ακριβώς κανείς πλησιάζει «επιθετικά» με ένα ταξί πάνοπλα αμερικανικά οχήματα δε διευκρινίστηκε...- και τραυμάτισαν τους τέσσερις επιβαίνοντες σε αυτό.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας στρατηγός Αμπντούλ Ραούφ Τατζ δήλωσε ότι μέσα στο μισθωμένο όχημα βρίσκονταν τρεις άνδρες του Νέου Εθνικού Στρατού - εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς. Δήλωση της αμερικανικής διοίκησης, που εδρεύει στη βάση του Μπαγκράμ, ανέφερε ότι το ταξί «δε σταμάτησε όταν του έκαναν σήμα» οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας. Ηθικό δίδαγμα: αν θέλετε να μείνετε ζωντανοί στο Αφγανιστάν, μην επιχειρείτε να προσπεράσετε αμερικανικά οχήματα.

Η παράνοια των δυνάμεων κατοχής (μέρους) του Αφγανιστάν έχει ενταθεί μετά την επίθεση με αυτοκίνητο παραγεμισμένο εκρηκτικά εναντίον λεωφορείου με Γερμανούς στρατιώτες, που κόστισε το θάνατο 29 εξ αυτών. Η πυροδότηση με τηλεχειρισμό τριών βομβών την Πέμπτη με στόχο ένα κονβόι οχημάτων που προστάτευαν Αμερικανοί, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Καμπούλ είχε «ανάψει» τις διαθέσεις.

Στον άναρχο νότο του Αφγανιστάν την Παρασκευή μαίνονταν και νέες μάχες ανάμεσα στους άνδρες του Εθνικού Στρατού και μαχητών «Ταλιμπάν» (σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή). Ο απολογισμός έκανε λόγο για κάπου 5 νεκρούς αντικυβερνητικούς και δύο στρατιώτες. Αλλα τρία άτομα, ανάμεσά τους ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης, σκοτώθηκαν την ίδια μέρα από νάρκη.

Κατά τα άλλα, ο άνθρωπος των Αμερικανών στην Καμπούλ, για τους φίλους, Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, υποσχέθηκε την εβδομάδα που πέρασε να προχωρήσει σε «ανασχηματισμό» στην κυβέρνησή του, ειδικά στις υπηρεσίες ασφαλείας και στο υπουργείο Αμυνας, χωρίς να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα. Προφανώς ο Καρζάι επιθυμεί να εκπληρώσει τον όρο που, όπως λέγεται, του επέβαλαν οι Αμερικανοί για να διαθέσουν επιπλέον βοήθεια 1 δισ. δολαρίων στην κυβέρνησή του, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα η Ουάσιγκτον Ποστ. Ο Μοχαμάντ Φαχίμ ουδέποτε ήταν αρεστός στην Ουάσιγκτον και ο χρόνος δεν έχει αλλάξει τα αισθήματα του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν έγραψε σε σχόλιό της την Παρασκευή ότι, ουσιαστικά, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας επιδοτούν, με χρήματα των φορολογουμένων τους, τους πολεμάρχους οι οποίοι «δολοφονούν, βασανίζουν, εκβιάζουν» κατά βούληση, λυμαίνονται το εμπόριο, διαπρέπουν στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών, ναρκοθετούν το μέλλον του Αφγανιστάν και θέτουν εν αμφιβόλω κάθε πιθανότητα «εκδημοκρατισμού» της χώρας, στην οποία υποτίθεται θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβρη του 2004. Τι θα αλλάξει το γεγονός ότι αυτό το μήνα την «παροχή ασφάλειας» στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της θα αναλάβει το ΝΑΤΟ; Μάλλον όχι και πολλά...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ