Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ζητήματα διαφάνειας δε λύνονται με εσωκομματικά μέτρα

Σε ερώτηση σχετική με τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Τα θέματα, όπως λέτε, εντιμότητας, ηθικής, πολιτικής κλπ. πέρα από τον ατομικό πατριωτισμό που πρέπει να υπάρχει και την ευαισθησία, δεν μπορεί να επαφίονται σε αυτά. Κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να υπάρχει πλήρης εξακρίβωση και νομοθετική ρύθμιση κατάλληλη, που να λύνει αυτά τα ζητήματα και πλήρης διαφάνεια. Αυτή είναι η γνώμη μας, παρά το γεγονός ότι από μόνο του δεν πρόκειται να εξυγιάνει την κοινωνική και πολιτική ζωή. Ολα τα άλλα, να καλεί ο αρχηγός ενός κόμματος τους βουλευτές να υποβάλλουν δηλώσεις ατομικά, οικειοθελώς, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά εσωκομματικές λειτουργίες. Δεν αφορά το δημόσιο βίο».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Εμείς π.χ. στο κόμμα μας ελεγχόμαστε. Δεν μπορώ εγώ να αποκτήσω π.χ. ένα σπίτι και να μην παρατηρηθεί αυτό από το Κόμμα, όταν ξέρουν ποια είναι τα έσοδά μου. Εκτός πια και εξηγήσω, ξέρετε έκανα ένα δάνειο και πήρα εκείνο και τ' άλλο. Δηλαδή αυτή η ηθική πλευρά μπορεί να υπάρχει μέσα σε ένα κόμμα. Στο δημόσιο βίο όμως, δε λύνονται τα ζητήματα έτσι. Και νομίζω ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν υποκρισία».

«Αυτά - κατέληξε - είναι ζητήματα εσωκομματικής λειτουργίας, εκτός αν η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει αίσθηση και τίποτα παραπάνω. Εμείς όπως ξέρετε και ο ΣΥΝ, είχαμε καταφατική θέση στην πρόταση που έκανε η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι μας χωρίζουν πάρα πολλά άλλα. Ανεξάρτητα γιατί το έκανε η ΝΔ, και εν πάση περιπτώσει, το "πόθεν έσχες", πρέπει να λειτουργεί ουσιαστικά. Γιατί κάθε χρόνο υποβάλλουμε τις δηλώσεις, αλλά οι περισσότερες αφορούν το "έσχες". Το "πόθεν" δεν είναι φανερό. Αυτή είναι η αίσθησή μου. Αυτό δε σημαίνει ότι θεωρώ ότι όλοι οι βουλευτές χρηματίζονται ή είναι ύποπτοι. Αλλά όταν εφαρμόζεται ένα μέτρο, δεν μπορεί να εφαρμόζεται για τα μάτια του κόσμου. Και συνεχώς λέμε να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο. Φτιάχνονται πλαίσια. Πώς λειτούργησαν έως τώρα αυτά; Τι αδυναμίες είχαν; Να τα διορθώσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ