Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητούν αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Ο Δημ. Χριστόφιας
Ο Δημ. Χριστόφιας
Τις αλλαγές που θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο «σχέδιο Ανάν» για λύση του Κυπριακού, σκιαγράφησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ζήτησε μεταβολές για τη λειτουργικότητα του κράτους και τη συντόμευση της επιστροφής των προσφύγων. Προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν εντονότερες πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών επί του «σχεδίου».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι για να υπάρξει λύση μέχρι την 1η Μάη - ημερομηνία πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ - θα πρέπει οι μεσολαβητές να ασκήσουν πίεση σε Αγκυρα και Ντενκτάς, που παραμένουν προσκολλημένοι στη διαιρετική τους φιλοσοφία. Είπε ότι οι ΗΠΑ «καταβάλλουν προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών». Προέβλεψε ότι οι προσπάθειες θα ενταθούν το φθινόπωρο. Συνέχισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο με βάση το «σχέδιο Ανάν», ακόμα και αν ο ΓΓ του ΟΗΕ παρουσιάζεται διστακτικός, αποθαρρημένος από την αρνητική στάση του Ντενκτάς.

Πρόσθεσε, όμως, ότι με τη διαπραγμάτευση η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να καταστήσει το «σχέδιο» πιο λειτουργικό, ώστε να γίνει βιώσιμη η λύση του Κυπριακού. «Για παράδειγμα η ζωή έχει αποδείξει ότι τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής των προσφύγων μπορούν να συντμηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μερική άρση του κατοχικού οδοφράγματος - τους τελευταίους μήνες - και η διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις «απέναντι» πλευρές, κονιορτοποίησαν το μύθο του Ντενκτάς για το δήθεν αδύνατο της συμβίωσης των δυο κοινοτήτων, είπε ο Δ. Χριστόφιας. Ωστόσο, επισήμανε πως η μερική άρση των εμποδίων στη διακίνηση και τα μέτρα που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη λύση του Κυπριακού: «Τα μέτρα από μόνα τους δεν αίρουν την κατοχή και τη διαίρεση, δεν επανενώνουν την Κύπρο στα πλαίσια μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, δε διασφαλίζουν τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων, δεν κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων».

Κινήσεις τακτικής

Ερμηνεύοντας τις κινήσεις τακτικής του Ντενκτάς και της Αγκυρας (για μερική άρση των εμποδίων στη διακίνηση αλλά και άλλες) εξήγησε ότι: α) Στοχεύουν στη βελτίωση της εικόνας του Τουρκοκύπριου πολιτικού στο εξωτερικό και στην εκτόνωση της πίεσης που αισθάνεται από τους Τουρκοκύπριους στο εσωτερικό. β) Θέλει να εκτρέψει τη συζήτηση από την ουσία του Κυπριακού σε συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να συνεχίσει έτσι να ροκανίζει το χρόνο. γ) Επιδιώκει να δώσει το μήνυμα ότι η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μερικά μέτρα καλής γειτονίας «μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών». Και δ) στοχεύει στην αναγνώριση του παράνομου ψευδοκράτους του.

Προειδοποίησε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που αγωνίζονται για λύση του Κυπριακού, δεν πρέπει να επιτρέψουν τα μέτρα να οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης από μια άλλη οδό. Οτι πρέπει να συνεχίσουν την πάλη για συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου.

Για τις «εκλογές» το Δεκέμβρη στα Κατεχόμενα, κάλεσε ούτε να υπερτιμούμε ούτε και να υποτιμούμε τη σημασία τους. Προειδοποίησε ότι η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τις κατοχικές δυνάμεις και τους εποίκους, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αλλοιώνει τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Πέραν τούτου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Από την άλλη, αν οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της λύσης, εξασφαλίσουν σημαντικό ποσοστό ψήφων, θα έχουμε ένα καινούριο δεδομένο, το οποίο θα είναι δύσκολο για την Αγκυρα να το αγνοήσει.

Μιλώντας για τα τουρκοκυπριακά κόμματα που δε συμμερίζονται τα διχοτομικά «οράματα» του Ντενκτάς, αλλά που το τελευταίο διάστημα καταφεύγουν σε ανθελληνοκυπριακή ρητορεία, αποσκοπώντας στην ψήφο των εποίκων είπε: «Κατανοούμε πλήρως τις πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν τα τουρκοκυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης και την ανάγκη να ελίσσονται σε ορισμένα θέματα. Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε, και φυσικά δε συμφωνούμε, με ορισμένες θέσεις που εκφράζονται τον τελευταίο καιρό από πλευράς ιδιαίτερα της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Για παράδειγμα, η επιχειρούμενη εξίσωση του Ντενκτάς με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και η εκτόξευση της κατηγορίας περί ρατσισμού, επειδή θέλουμε να φύγουν όσο γίνεται περισσότεροι έποικοι, είναι τοποθετήσεις απαράδεκτες, που δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στην υπόθεση της επανένωσης της Κύπρου. Δεν πρέπει να επιτραπεί στις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες και τις όποιες εκλογικές σκοπιμότητες να τραυματίσουν την κοινή πάλη για επανένωση της κοινής μας πατρίδας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ