Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρονικό της λεηλασίας

Σε λιγότερο από 10 χρόνια, οι κυβερνώντες ξεπούλησαν μια σειρά κρατικές ή ημικρατικές τράπεζες, παραδίδοντας έτσι και τον πλήρη έλεγχο της τραπεζικής αγοράς στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Ιονική», πριν αυτό το «φιλέτο» εκποιηθεί στον όμιλο Κωστόπουλου
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Ιονική», πριν αυτό το «φιλέτο» εκποιηθεί στον όμιλο Κωστόπουλου
Η πορεία προς τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια, δεν έχει ολοκληρωθεί. Βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο να έχουμε και νέες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, που φέρεται αποφασισμένη να παραχωρήσει τον πλήρη έλεγχο και της τραπεζικής αγοράς στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τα δεδομένα προκύπτει ότι:

  • Ο Ομιλος Λάτση πρωτοστάτησε στη διαδικασία συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ελλάδα με την απορρόφηση άλλων τραπεζών και πάνω στο έδαφος που του εκχώρησαν οι διοικήσεις κρατικών τραπεζών και οι κυβερνήσεις. Το 1996 απορροφά την «Interbank» και ένα χρόνο αργότερα (1997) εξαγοράζει τα περισσότερα από τα υποκαταστήματα της «Credit Lyonais» (Hellas). Το 1998 αποκτά την «Τράπεζα Αθηνών» που τότε κατείχαν ο κορεατικός όμιλος HANWA και η Εθνική Τράπεζα. Ο όμιλος Λάτση αξιοποιεί το νέο απόκτημα χρησιμοποιώντας το σαν όχημα εισαγωγής στη Σοφοκλέους, απ' όπου αντλεί ζεστό δωρεάν χρήμα για τα περαιτέρω. Μάλιστα η σχέση ανταλλαγής των μετοχών είναι σαφώς υπέρ των μεγαλομετόχων του Λάτση και σε βάρος της «Τράπεζας Αθηνών». Την ίδια χρονιά (1998) αποκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας και την «Τράπεζα Κρήτης» που διέθετε 88 καταστήματα. Από τότε επίσης αρχίζει να βάζει πόδι και στην «Τράπεζα Εργασίας» αγοράζοντας αρχικά πάνω από το 10% των μετοχών, ποσοστό που αυξάνει σε 20% με αγορές μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου. Στη συνέχεια και σε συνεργασία με το στρατηγικό εταίρο τους, τη γερμανική «Deutsche Bank» προχωρά σε επιθετική εξαγορά της «Τράπεζας Εργασίας». Για την απόσπαση μεριδίων αγοράς διαγκωνίζονται με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπέβαλε αντιπροσφορά με καλύτερους όρους. Τελικός νικητής αποδείχτηκε ο Ομιλος Λάτση και η συγχώνευση ολοκληρώθηκε τον Ιούλη 2000. Η «νέα» τράπεζα μετονομάζεται σε «EFG Eurobank Ergasias». Την ίδια χρονιά (2000) ο όμιλος Λάτση αρχίζει να βάζει πόδι και στη ρουμανική αγορά με την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της «Bank Post». Πρόσφατα (Ιούλης 2003) και μετά από διαδοχικές αυξήσεις του ποσοστού της αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο (53,25%) της τράπεζας που είναι η τρίτη σε μέγεθος για τη Ρουμανία. Φέτος (Μάρτης 2003) εξαγόρασαν και το 68% της (μικρής) γιουγκοσλαβικής τράπεζας «Postbanka». Στη Βουλγαρία ελέγχουν την «Bulgarian Post Bank» (ιδρύθηκε τo 1991) και είναι η πέμπτη σε μέγεθος. Στην ελληνική αγορά το 2001 περιέρχεται στην κατοχή τους η επενδυτική τράπεζα «Telesis», η οποία προηγουμένως είχε απορροφήσει τη «Δωρική Τράπεζα».
  • Ο Ομιλος Εθνικής Τράπεζας ξεκινά τη διαδικασία μεγέθυνσης το 1997 με την ενοποίηση των δυο θυγατρικών της στεγαστικών τραπεζών, της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΚΤΕ) και και της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας. Η συγχώνευση των στεγαστικών τραπεζών με την Εθνική ολοκληρώνεται και τυπικά μέσα στο 1998. Επίσης, το 1997 ενοποιούνται και οι δυο υπάρχουσες ασφαλιστικές εταιρίες του Ομίλου («Εθνική Ασφαλιστική» και «Αστέρας»). Πέρυσι (2002) συγχωνεύτηκε με τη θυγατρική τράπεζα ΕΤΕΒΑ. Από το 1997 ξεκινά και η λεγόμενη διείσδυση στα Βαλκάνια. Στη Βουλγαρία κατέχει την «United Bulgarian Bank» (ήταν το αποτέλεσμα της συγχώνευσης 22 περιφερειακών βουλγαρικών τραπεζών μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές). Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία η συγκεκριμένη τράπεζα είναι η δεύτερη σε μέγεθος στη Βουλγαρία. Στην ΠΓΔΜ κατέχει (από το 2000) την «Stopanska» (μεγαλύτερη στη χώρα). Ο όμιλος της Εθνικής έχει δίκτυο στη Γιουγκοσλαβία και στη Ρουμανία.
  • Ο Ομιλος Εμπορικής Τράπεζας, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση συρρίκνωσης και υποβάθμισης της παρουσίας καθώς από τα «σπλάχνα» της έφυγαν και πήγαν κατά καιρούς σε διάφορους ιδιώτες οι τράπεζες «Ιονική» και «Πειραιώς» καθώς επίσης και το 49,5% της «Αττικής» από το οποίο το 34,5% στο Ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ (σήμερα κατέχει πάνω από 41%). Από το 2000 στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής μπαίνει η γαλλική «Credit Agricole» (σήμερα περίπου 11%). Αγνωστες για την ώρα είναι οι προθέσεις των Γάλλων για το αν κάνουν χρήση του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση του ποσοστού τους. Από το 1998 ξεκινά τη διείσδυση στα Βαλκάνια, όπου διαθέτει τράπεζες στη Βουλγαρία (προσωπικό 60 άτομα), Αλβανία (39 εργαζόμενοι) και Ρουμανία (59 εργαζόμενοι). Μικρό δίκτυο έχει έχει στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Γεωργίας (25 εργαζόμενοι) και Αρμενίας (34).
  • Ο Ομιλος «Alpha Bank» (Κωστόπουλος) ισχυροποιήθηκε το 1999 που ήταν χρονιά σταθμός στην πορεία της, καθώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο (51%) του Ομίλου της «Ιονικής Τράπεζας». Τυπικά η συγχώνευση της «Alpha Bank» με την «Ιονική» (με την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη) ολοκληρώθηκε το 2000. Δίκτυο στα Βαλκάνια έχει στη Βουλγαρία (από το υποκατάστημα της πρώην «Ιονικής») στην Αλβανία, στα Σκόπια και το μεγαλύτερο στη Ρουμανία. Το 1999 εξαγόρασε το 65% της «Kreditna Banka» στα Σκόπια.
  • Ο Ομιλος «Πειραιώς» πέρασε το 1992 κάτω από τον έλεγχο «γαλαζοπράσινων» επιχειρηματιών υπό τη διοίκηση του Μιχ. Σάλλα, όταν η Εμπορική Τράπεζα του πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο (67%) των μετοχών. Το 1998 ο όμιλος Σάλλα βάζει πόδι και στη «Μακεδονίας - Θράκης» αγοράζοντας μετοχές από την Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την ίδια χρονιά (1998) ξεκινούν συνεργασία με την «XIOSBANK» (συμφερόντων Βαρδινογιάννη), ενώ το 2000 οι τράπεζες «Μακεδονίας - Θράκης» και «XIOS» συγχωνεύτηκαν στην «Πειραιώς». Το 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους ξεπούλησε το πλειοψηφικό πακέτο (57,8%) της πρώην κρατικής Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ), η οποία έλεγχε και τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ). Με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση, οι ΒΙΠΕ θα αποσχιστούν από τον Ομιλο και θα μετατραπούν σε ΑΕ. Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεών τους είναι το γεγονός ότι στο δημόσιο απομένει το 35% των ΒΙΠΕ και στον όμιλο Σάλλα θα περάσει το 65%, σύνθεση που τους επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση σε διάφορα κρατικά κονδύλια. Στα Βαλκάνια η «Πειραιώς» έχει μικρή παρουσία στη Ρουμανία και την Αλβανία.

Για τον όμιλο Λάτση, η αρχή ήταν η Τράπεζα Αθηνών
Για τον όμιλο Λάτση, η αρχή ήταν η Τράπεζα Αθηνών
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μοιρασιά στα Βαλκάνια είναι και υπαρκτή και σχεδιασμένη. Από τη μια πλευρά ο όμιλος Λάτση πρωτοστατεί κυρίως στη Ρουμανία και η Εθνική σε Βουλγαρία, Σκόπια και Γιουγκοσλαβία.


Και στον όμιλο της «Πειραιώς» - που ελέγχεται από τον Βαρδινογιάννη και άλλους γαλαζοπράσινους επιχειρηματίες - πουλήθηκε η «Μακεδονίας - Θράκης»
Και στον όμιλο της «Πειραιώς» - που ελέγχεται από τον Βαρδινογιάννη και άλλους γαλαζοπράσινους επιχειρηματίες - πουλήθηκε η «Μακεδονίας - Θράκης»

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ