Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δήμος Κουτσλιωτάκης
Δήμος Κουτσλιωτάκης
Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου 23χρονου αδελφού μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ (Τάσου), στελέχους της ΕΠΟΝ και υπεύθυνου του ΕΠΟΝίτικου Τύπου, που πιάστηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους στην επιχείρηση στο βουνό (Αίνος) της Κεφαλονιάς στις 13 Ιούλη 1944, καθώς και στη μνήμη της αξέχαστης συναγωνίστριας ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΕΝΔΡΑΚΟΥ, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρω στο ΚΜΙΕΑ 150 ευρώ, ενισχύοντας την καταγραφή της ιστορικής αλήθειας των αγώνων του λαού μας στην Κατοχή, που σήμερα επιχειρείται η παραχάραξη και διαστρέβλωσή της.

Μαριάνθη Γαλιατσάτου - Αννίνου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα, ΣΤΑΘΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, το Κόμμα του, το οποίο υπηρέτησε πιστά έως την τελευταία πνοή του, 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Η σύζυγος Χαρίκλεια Καραγιώργη

Η κόρη του Γιάννα

* * *

Φωτ.

Εφτά χρόνια συμπληρώνονται αύριο - 4 Αυγούστου - από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος και αξέχαστος γιος μου ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΤΣΛΙΩΤΑΚΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια από τις γραμμές του.

Η μανούλα του δεν τον ξεχνά ποτέ.

Κούλα Κουτσλιωτάκη

* * *`

Αδαμαντία Τριανταφυλλίδου
Αδαμαντία Τριανταφυλλίδου
Φωτ. 3

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ γεννήθηκε στην Αντιγόνεια Κιλκίς, το 1916. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στις 14 Αυγούστου 1948, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή στη Μουργκάνα Ηπείρου. Φέτος κλείνουν 55 χρόνια από το «χαμό» του.

Η ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, γυναίκα του Θανάση, γεννήθηκε και αυτή στην Αντιγόνεια και πέθανε στο Κιλκίς, στις 28 Φλεβάρη 1992. Για τις διώξεις που υπέστη, από το μετεμφυλιακό κράτος, δικαιώθηκε - μετά θάνατο - με αναγνώρισή της ως αγωνίστριας της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΣΑΜΗΣ (Ακρίτας) γεννήθηκε στη Ρωσσοπούλη Λήμνου το 1916. Από μικρή ηλικία βγήκε στη βιοπάλη. Πήρε μέρος στον πόλεμο '40-'41 και σε συνέχεια, στην Εθνική Αντίσταση πολέμησε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση διώκεται από το δοσίλογο κράτος και φεύγει πάλι για το βουνό, ακόμα από το 1946. Στις γραμμές του ΔΣΕ πολεμά σε Χορτιάτη, Χαλκιδική, Νιγρίτα, Κερδύλλια, Παγγαίο, Μπέλλες ως λοχαγός και αργότερα ταγματάρχης πολιτικός επίτροπος. Τραυματίστηκε τρεις φορές σε μάχες.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, περνά πολιτικός πρόσφυγας στη φιλόξενη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία.

Στη δεκαετία του '50, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων. Δούλεψε στην παραγωγή ως αρτοποιός και οδηγός τραμ.

Γιάννης Λιάκος
Γιάννης Λιάκος
Πριν από 27 χρόνια, έπαψε να χτυπά η μεγάλη καρδιά του, πριν εκπληρωθεί η έντονη επιθυμία του να γυρίσει στην Ελλάδα, στην πατρίδα του, που αγαπούσε πολύ, στερήθηκε τα πάντα γι' αυτήν.

Ετσι έμεινε για πάντα στο χώμα της χώρας που τον φιλοξένησε.

Στη μνήμη των γονιών μου Αθανάσιου και Βιργινίας και του πρώτου συζύγου μου Απόστολου Βαλσάμη (Ακρίτα), προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» μας 50 ευρώ.

Σταυρούλα Καρανικολάου

* * *

Από το Τορόντο του Καναδά παλαιοί φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, πρόσφεραν, όπως πάντα, 320 δολάρια στην ΚΕ του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των παλαιών φίλων και συναγωνιστών μου ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΑΓΑΡΗ και ΚΩΣΤΑ ΓΡΥΛΑΚΗ, οι οποίοι μαζί με άλλους ήρωες αγωνιστές «έπεσαν» στη μάχη του Κέρκη της Σάμου στις 21 Ιούλη 1949, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 75 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ροδόπης.

Πλούταρχος Νικ. Ευστρατίου

* * *

Φωτ.

Στις 20 Ιούλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αδελφή μου ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη του ανιψιού μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΛΛΩΝΗ από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Γεωργία Τριανταφυλλίδου

* * *

Φωτ.

Κλείνουν 7 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, οπαδός του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1913. Καταγόταν από τον Πόντο. Στην Ελλάδα ήρθε το 1924 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο χωριό Λιβερά Κοζάνης. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41. Με την κατάρρευση του μετώπου, επέστρεψε στο χωριό του.

Αναστάσιος(Τάσος) Γαλιατσάτος
Αναστάσιος(Τάσος) Γαλιατσάτος
Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ και ανέπτυξε σημαντική δράση.

Στις 3 Φλεβάρη 1944, Γερμανοί και τρομοκράτες της ΠΑΟ κάψανε το χωριό, και σκότωσαν πολλούς αγωνιστές, μαζί και τον υπεύθυνο του ΕΑΜ Βασίλη Παπαμιχαϊλίδη. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Φίλιππας Βασιλειάδης. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως την Απελευθέρωση.

Το 1945 ο Β. Βασιλειάδης εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Βέροια.

Το 1947, με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, συλλαμβάνεται στις 28 Νοέμβρη, στο χωριό Μετόχι Βέροιας, πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο και αθωώθηκε.

Τα επόμενα χρόνια δούλεψε σκληρά και ήταν αγαπητός από όλους.

«Εφυγε» από κοντά μας στις 24 Νοέμβρη 1996 σε ηλικία 83 χρόνων, πιστός στην ιδεολογία του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 70 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πασά - Κιόσκι, 25 ευρώ στο Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ και 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Θα τον θυμούμαστε πάντα.

Η σύζυγος Παρθένα, ο γιος του Θεόδωρος, η νύφη του Στέλλα, τα εγγόνια του Φίλιππας, Παρθενόπη, Νικολέτα και Ιωάννης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος «έφυγε» πριν από 4 χρόνια την 1η Αυγούστου, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Σοφία Κανιάρη - Λιάκου

* * *

Φωτ.

Στις 26 Ιούλη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΜΗΤΣΟΥ ΒΑΡΑΛΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μεταφορών, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Καίτη

Τα παιδιά του Δημοκράτης και Καίτη

Τα εγγόνια του Δημήτρης και Κάτια

* * *

Φωτ.

Στον Αετόλοφο Αγιάς Λάρισας γεννήθηκε το 1925 ο αγωνιστής ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΝΤΟΥΣΙΑΣ (καπετάν Πουρναράς). Το 1941, στα 16 χρόνια του, οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος». Στα τέλη του ίδιου χρόνου πέρασε στο ΕΑΜ. Το 1942 πιάστηκε από τους Ιταλούς, δραπέτευσε από τα κρατητήρια και κατευθύνθηκε στις πρώτες ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ στο νότιο Ολυμπο. Το 1943 τοποθετήθηκε επικεφαλής ένοπλης υποδειγματικής ομάδας της ΕΠΟΝ, ως καπετάνιος διμοιρίας. Πήρε μέρος σε μάχες στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο, στη Μακεδονία.

Νίνα Σαλονικίδου
Νίνα Σαλονικίδου
Το 1945 ανέλαβε επικεφαλής στις Ενοπλες Δημοκρατικές Ομάδες Καταδιωκομένων. Η δράση του στις τάξεις του ΔΣΕ ήταν αξιόλογη και ονομάστηκε λοχαγός.

Τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι σε μάχη στο Βίτσι, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κορυτσάς, από εκεί στη Βουδαπέστη, όπου έζησε πολιτικός πρόσφυγας.

Στην πατρίδα επέστρεψε με την οικογένειά του το 1977 και εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα.

Στη μνήμη του, τα παιδιά και οι εγγονές του προσφέρουν 40 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της συντρόφισσάς μου στη ζωή και στον αγώνα ΝΙΝΑΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινή αναγνώστρια, 50 ευρώ, 50 ευρώ στο Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ και άλλα 50 ευρώ στην ΚΟΒ Καμενικίων Σερρών.

Ο σύζυγός της Γιώργος Σαλονικίδης

* * *

Φωφ.

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που ξαφνικά μας άφησες και «έφυγες», αγαπημένη ΒΑΣΩ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ. Από τη σκέψη μας, όμως, δε θα φύγεις ποτέ, όσο και εμείς υπάρχουμε.

Στη μνήμη σου, προσφέρουμε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», στη δική σου εφημερίδα.

Οι φιλενάδες σου Μαρία Καυκαλέτσου, Φρόσω Στεφανίδου

* * *

Φωτ.

Στις 11 Ιούλη 2003 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΖΑΜΠΑΖΗ, συγγραφέα, ιστορικού, αγωνιστή του λαού για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, μέλους του ΚΚΕ έως τη στερνή πνοή του. Γεννήθηκε πριν από 87 χρόνια, το 1916 στο Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, από γονείς κτηνοτρόφους. Μάνα δε γνώρισε. Το Γυμνάσιο το τελείωσε στο Αγρίνιο. Μαθητής ακόμη οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε τις παραμονές του αλβανικού έπους, στο οποίο υπηρέτησε στο μέτωπο.


Με την επιστροφή του από το μέτωπο, μέλος της ΚΟ της πόλης, πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση ενάντια στους εισβολείς.

Στη διάρκεια του Εμφύλιου ήταν διαφωτιστής στην Αιτωλοακαρνανία. Πιάστηκε το 1947 και καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο. Παρέμεινε στη φυλακή έως τον Ιούλη του 1958. Πέρασε από τις φυλακές της Αίγινας, της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς. Τα χρόνια της κράτησής του έζησε στην απομόνωση, βασανίστηκε, εμπειρίες που περιγράφει στο βιβλίο του «Φωτιές στη νύχτα», το οποίο εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εργάστηκε σε περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά. Εξέδωσε την «Ιστορία του υλικοτεχνικού πολιτισμού» στην προϊστορική περίοδο, και το «Φωτιές στη νύχτα», στο οποίο περιγράφει τον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων για καλύτερες συνθήκες στις φυλακές της Κεφαλονιάς.

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, συλλαμβάνεται, αλλά αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα.

Μετά την ανατροπή της δικτατορίας δραστηριοποιείται και πάλι από τις γραμμές του ΚΚΕ, πάντα σταθερός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

Στους πολύχρονους αγώνες του από το Μάρτη του 1959 είχε στο πλευρό του την αγαπημένη σύζυγό του Κλειώ, την οποία «έχασε» πρόωρα πριν από 11 χρόνια, γεγονός που του κόστισε πολύ. Απέκτησαν μία κόρη, την Βίκυ.

Η αγωνιστική και συγγραφική πορεία του θα αποτελεί παράδειγμα στους αγώνες για τη νέα γενιά.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του πρόσφεραν, μέσω της ΚΟΒ Γούβας, της οποίας ήταν μέλος: Νίκος Μαντζούτσος 50 ευρώ, Αννα Γαβαλά 15 ευρώ, Νίκος Γαβαλάς 10 ευρώ, Ερη Μαυροκεφαλίδου 20 ευρώ, Ρίτα Παπαχριστοφίλου 20 ευρώ, Λεωνίδας Σακκάς 10 ευρώ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.


***`

Σήμερα, Κυριακή 3 Αυγούστου, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας, ύστερα από σύντομη, αλλά βαριά ασθένεια.

Στη μνήμη του, η ΚΟΒ Μεσσαράς προσφέρει στη ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, 50 ευρώ.

Ο Γιώργος Χριστοδουλάκης από έφηβος ήρθε σε επαφή με την Εθνική Αντίσταση και την ΕΠΟΝ. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ, συμβάλλοντας μέσα από τις γραμμές του Κόμματος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές, για μια Ελλάδα εθνικά ανεξάρτητη και περήφανη δίχως αφέντες, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό.

Γι' αυτή του τη δράση, το επίσημο δοσιλογικό κράτος τον «πληρώνει» με 4 χρόνια φυλακή από το 1947- 1951.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Χριστοδουλάκης παλεύει μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ ενάντια στις ξενόδουλες μετεμφυλιακές κυβερνήσεις.

Μετά τη μεταπολίτευση, έδωσε τη μάχη για το στήσιμο της Κομματικής Οργάνωσης Μοιρών, μαζί με άλλους συντρόφους της περιοχής.

Σε όλες τις μάχες του Κόμματος, ήταν παρών. Για πολλά χρόνια ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Γι' αυτήν του τη δράση και προσφορά, οι κάτοικοι του Δήμου Μοιρών τον εξέλεξαν αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.








ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2020-01-30 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2016-12-01 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2014-12-05 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2012-04-26 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2009-09-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2007-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ