Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Απ' άκρη σ' άκρη πεδίο στρατιωτικών γυμνασίων

Associated Press

Ο Ιούλης μπορεί να χαρακτηριστεί ως μήνας μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων, που έγιναν σε Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία και Καζαχστάν με τη συμμετοχή ξένων στρατευμάτων. Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα»: «Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στο 80% του εδάφους της πρώην ΕΣΣΔ, πήραν μέρος περίπου μισό εκατομμύριο στρατιωτικοί. Από αυτούς τα βασικά τμήματα και σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχονταν από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Στην Ουκρανία «μπλέχτηκαν» τα Βαλκάνια με το Ιράκ

Τα πιο μεγάλα για τα τελευταία χρόνια γυμνάσια, με τη συμμετοχή ξένων στρατιωτικών, πραγματοποιήθηκαν με την επωνυμία «Ασπίδα της ειρήνης - 2003» στο πεδίο στρατιωτικών γυμνασίων του Γιαβορίβσκ στην Ουκρανία. Εκτός από μερικούς λόχους των ΗΠΑ, στα γυμνάσια πήραν μέρος στρατιωτικοί από τις 23 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και χωρών - «συμμάχων» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συμμετείχαν, επίσης, Ρώσοι στρατιωτικοί με την ιδιότητα των παρατηρητών. Οι οργανωτές δεν έκρυβαν πως τα γυμνάσια έχουν σχέση με την είσοδο στο Ιράκ του ουκρανικού στρατιωτικού τμήματος, καθώς και την ανανέωση της σύνθεσης του κοινού ουκρανο-πολωνικού τάγματος στο Κόσσοβο.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως μεταδίδει το NTV, οι δυνάμεις αυτές προετοιμάστηκαν «για αποστολή με τη συμβατική ονομασία "ταραχές στους δρόμους", μια και θεωρείται πως ακριβώς αυτές οι γνώσεις θα χρειαστούν στο Ιράκ, όπου θα σταλούν στη σύνθεση των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων. Φυσικά, στο Ιράκ δε θα δράσουν ακριβώς έτσι. Το σενάριο των ασκήσεων ήταν επεξεργασμένο αρκετά πριν, στη βάση της κατάστασης στα Βαλκάνια».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», εκτός από το εκπαιδευτικό κέντρο στο Γιαβόροβ (στην περιοχή του Λβοβ), το Κίεβο σκοπεύει στο μέλλον να παραχωρήσει για τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ τα στρατιωτικά πεδία στο Σιρόκι Λαν (περιοχή του Νικολάεβ), στο Τσουγούεβ (περιοχή του Χάρκοβο), καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα στην περιοχή της Οδησσού, του Νικολάεβ, της Θεοδοσίας (όπου από το 1997 έγιναν γυμνάσια «Σι - Μπριζ»).

Αμερικανο-βρετανικά γυμνάσια στα κινεζικά σύνορα

Στρατιωτικά γυμνάσια έγιναν, όμως, την περασμένη βδομάδα και στο Καζαχστάν, στα νότια της χώρας με την επωνυμία «Αετός της στέπας - 2003». Στο εκπαιδευτικό κέντρο των στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων του Καζαχστάν, κοντά στο Κοπτσαγάι, αναπτύχθηκαν τμήματα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοια γυμνάσια πραγματοποιούνται τακτικά στο έδαφος του Καζαχστάν από το 1997, όμως οι διαστάσεις συνεχώς διευρύνονται. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αυτά τα αμερικανο-βρετανικά γυμνάσια οργανώνονται κοντά στα σύνορα της Κίνας. Η ηγεσία της Κίνας πολλές φορές ξεκάθαρα έκανε φανερό πως η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων, καθώς και των νέων βάσεων του ΝΑΤΟ κοντά στα κινεζικά σύνορα προξενεί τη δυσαρέσκειά της. Οπως γράφει η εφημερίδα «Γκαζέτα της ΚΑΚ», η ανησυχία της Κίνας οξύνεται και από το γεγονός ότι ακριβώς σ' αυτά τα σύνορα βρίσκονται και δραστηριοποιούνται ένοπλες ομάδες της εθνικότητας των Ιουγούρτιων, που επιδιώκει την απόσχιση αυτής της περιοχής από την Κίνα.

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κράσναγια Ζβεζντά», το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προς αυτήν την πρώην σοβιετική Δημοκρατία αυξάνεται εξαιτίας και του ότι το Καζαχστάν έχει τεράστιους φυσικούς πόρους. Μάλιστα, φέτος αναμένεται να αυξηθεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Καζαχστάν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν προτείνει σ' αυτήν τη χώρα να χρηματοδοτήσουν την καταστροφή όλων των πυροβόλων όπλων σοβιετικής κατασκευής! Με στόχο, βέβαια, τον πλήρη εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αυτής της χώρας με αμερικανικά όπλα! Αυτές οι εξελίξεις, που σηματοδοτούν το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Καζαχστάν, μετά την εδραίωσή τους στο Ουζμπεκιστάν, την εμφάνιση ΝΑΤΟικής βάσης στην Κιργιζία και την προσπάθεια διείσδυσης ακόμη και στο Τατζικιστάν, φαίνεται να ενοχλούν τη Ρωσία.

Σε Ρωσία - Λευκορωσία

Πρόσφατα, κοντά στα ρωσικά σύνορα με το Καζαχστάν, στην περιοχή του Βολγκογκράντ, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη για τα τελευταία 20 χρόνια συγκέντρωση των εφέδρων, από την οποία συγκροτήθηκε μια ολόκληρη μεραρχία. Το ενδιαφέρον είναι ότι σ' αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας πήραν μέρος και τμήματα των Κοζάκων, τα χωριά των οποίων βρίσκονται, τόσο μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, όσο και στο έδαφος του Καζαχστάν. Οι φιλορωσικές διαθέσεις και η «επιστράτευση» από τους Ρώσους των Κοζάκων που βρίσκονται μέσα στο Καζαχστάν προκαλεί, όπως είναι αναμενόμενο, τον έντονο προβληματισμό των αρχών του Καζαχστάν, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν αυτήν την εξέλιξη. Οπως μετέδωσε μάλιστα ο ραδιοσταθμός «Ηχώ της Μόσχας», ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σ. Ιβανόφ δήλωσε πως στο εξής θα αυξηθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της χώρας, εξαιτίας των κινδύνων εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν για τη Ρωσία σ' αυτήν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο μετακίνησης των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στις νέες χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ έχει, στο μεταξύ, κινητοποιήσει και τη συνεργασία Ρωσίας - Λευκορωσίας. Παρά τις πολιτικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες με αφορμή την υπόθεση του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας - Λευκορωσίας, η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ετσι, πρόσφατα, στην περιοχή Ορσα της Λευκορωσίας, πραγματοποιήθηκαν τα μεγαλύτερα γυμνάσια δυνάμεων οπισθοφυλακής, που έγιναν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Λόγος, επίσης, γίνεται για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλέγματος, στη βάση του οποίου θα λειτουργήσει το σύστημα της κοινής αντιπυραυλικής άμυνας των δύο χωρών, που, όπως δήλωσε ο Ανατόλι Κβάσιν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, δεν έχει διαλυθεί από την εποχή της ύπαρξης της ΕΣΣΔ. Για την επαναλειτουργία του απαιτείται μια νέα νομοθετική βάση, που θα διευκολύνει και τη συγκρότηση κοινών στρατιωτικών μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας των δύο χωρών.

Τέλος, δεν μπορούν να παραμείνουν απαρατήρητα και τα κοινά ρωσο-γαλλικά ναυτικά γυμνάσια που έγιναν στη νορβηγική θάλασσα, στα οποία πήραν μέρος για πρώτη φορά και υποβρύχια των δύο χωρών.

Τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, με τη συμμετοχή πολλών ξένων στρατευμάτων, δε δείχνουν απλώς ότι το έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ έχει μετατραπεί σε έδαφος προετοιμασίας για νέες επεμβάσεις, αλλά και σε χώρο ανταγωνισμού για το διαμελισμό της λείας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ