Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 50ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΚΑΔΑ
Οταν η Ιστορία δικαιώνει...

Ολοι παρόντες, 50 χρόνια μετά...

Associated Press

Ολοι παρόντες, 50 χρόνια μετά...
ΑΒΑΝΑ.--

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Νησιού της Επανάστασης. Ηταν 26 του Ιούλη 1953 και οι πρώτες ομάδες, αποτελούμενες από λίγες χούφτες επαναστατών, μόλις 160, και με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, επιτίθενται στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγο δε Κούμπα.

«Οσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα 'ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».

Με τούτα τα λόγια έκλεισε την ιστορική του απολογία, στις 6 του Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο, κατηγορούμενος για την επίθεση στη Μονκάδα, στις 26 του Ιούλη του ίδιου έτους, που σκοπό είχε να ξεσηκώσει το λαό του νησιού εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Κι όμως, τότε, κανείς δεν πίστευε πως η δικαίωση βρισκόταν πολύ κοντά. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση στο σωφρονιστήριο του Λος Πίνος που σήμερα ονομάζεται Ισλα δε Χουβεντούδα.

Το 1955, στις 15 του Μάη, ο Κάστρο αποφυλακίστηκε και στις αρχές Ιούλη αναχώρησε για το Μεξικό, όπου οργάνωσε και εκπαίδευσε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, από τις τάξεις της οποίας βγήκαν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες της Κουβανέζικης Επανάστασης, όπως ο Καμίλο Σιενφουέγος, ο Χουάν Αλμέιδα και φυσικά o Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ουσιαστικά όμως η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, με οδηγό τις επαναστατικές δυνάμεις του κινήματος της 26ης του Ιούλη, που κατέληξε στη Νίκη της Επανάστασης, την 1η του Γενάρη του 1959.

Η φετινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί μισό αιώνα, αλλά κυρίως γιατί το σχέδιο ανατροπής της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας εκ μέρους των ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και μήνες σε πλήρη εξέλιξη. Ομως, οι Κουβανοί απαντούν «Μέχρι την τελική νίκη, για πάντα», όπως θα πράξουν και πάλι σήμερα στο Σαντιάγο δε Κούμπα, όπου θα κορυφωθούν και οι επετειακές εκδηλώσεις. Και εξακολουθούν να μιλούν με το ίδιο πάθος και την ίδια πεποίθηση για την επανάσταση, όπως τότε, τη μέρα που έγινε η επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα. Ετσι ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε λακωνικά και αποφασιστικά: «Ξεκινάμε την επανάσταση»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ