Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ανάπτυξη»...

Ανάμεσα σε διηγήσεις συντρόφων για το «βουνό των σταυραετών του ΔΣΕ», το Γράμμο, σφηνώθηκε σαν καρφί από την οθόνη της τηλεόρασης μια εικόνα από τα πολύπαθα Γρεβενά: Μια μακέτα για ντεκόρ, ένα στασίδι με το λογότυπο του νέου νοσοκομείου κι από πίσω, με ύφος χιλίαρχου, ο πρωθυπουργός να αγορεύει, ιδρώνοντας για να πείσει πως η ανάπτυξη έφτασε επιτέλους και στον ακριτικό νομό, όπως κάποτε το ρεύμα έφτανε στα χαμόσπιτα για να ξεσπιτώσει τις γκαζόλαμπες.

Πριν από μερικές μέρες, στους γκρεμούς του Γράμμου, ένα άλλο νοσοκομείο ξανάνοιγε, μετά από 50 και πάνω χρόνια, τις «πόρτες» του για να δεχτεί συντρόφους που το 'χαν χρόνια γινάτι να το επισκεφτούν. Λαξευμένο στο βράχο, απόρθητο, φτιαγμένο με τα χέρια για τις ανάγκες του αγώνα. Ελεγες πως μόνον ημίθεοι σαν τον Προμηθέα θα μπορούσαν να μετατρέψουν την κακοτράχαλη σπηλιά σε αναρρωτήριο και χειρουργείο, να πιάσουν το βράχο και λιανίζοντάς τον να φτιάξουν κρεβάτια για τους πληγωμένους συντρόφους.

Ηταν η ανάγκη, που γέννησε κείνο το μεγαλούργημα. Η ανάγκη να βρει βοήθεια ο χτυπημένος μαχητής, να ανασάνει από τον κόπο της μάχης, ακόμα και για ν' αφήσει περήφανα την τελευταία του πνοή ανάμεσα σε συντρόφους, που από τη θέρμη της ψυχής τους κάναν ακόμα και την υγρασία που έγλειφε το βράχο να στεγνώνει.

Και μήπως στα Γρεβενά τόσα χρόνια δεν υπήρχαν ανάγκες; Μήπως τώρα άρχισαν οι γέροντες να αρρωσταίνουν, τώρα ξεκίνησαν οι γυναίκες να γεννούν, τα παιδιά να βγάζουν ανεμοβλογιά; Μήπως τόσα χρόνια 30.000 ψυχές στο νομό χωρούσαν σ' ένα παλιό νοσοκομείο 70 κρεβατιών, που έφτανε και περίσσευε; Μάλλον όχι...

Μ' όλα ταύτα, η «ανάπτυξη» έφτασε στο νομό. Μ' ένα καινούριο νοσοκομείο χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Με ασθενοφόρα - εφιάλτες για οδηγούς και αρρώστους. Με την εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου στη λίστα αναμονής. Και με τους Γρεβενιώτες να βλέπουν το παλιό νοσοκομείο τυλιγμένο σ' ένα καινούριο ιλουστρασιόν πακέτο.

Τι κι αν οι ανάγκες επέβαλλαν να γίνει το νοσοκομείο πριν από πολλά χρόνια; Τι κι αν οι ανάγκες λένε σήμερα πως πρέπει διακόσιοι επιπλέον άνθρωποι να δουλέψουν για να μην υπολειτουργεί το νοσοκομείο; Τα προεκλογικά εγκαίνια σχόλασαν, σχόλασε και το παραμύθι.

Ανάπτυξη για τους γαλαζοπράσινους γυρολόγους είναι να κλείνει ένα εργοστάσιο και να ανοίγει μια φυλακή, σαν κι αυτή που θα αποκτήσουν σύντομα και τα Γρεβενά. Ανάπτυξη είναι να φεύγουν τα παιδιά από τον τόπο τους διωγμένα από την ανεργία και την άλλη μέρα να ανοίγει ένα ΤΕΙ χωρίς καθηγητές, σαν εκείνο στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Ανάπτυξη είναι να εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός ένα άδειο από εργαζόμενους νοσοκομείο, την ώρα που κάποιος ιδιώτης ετοιμάζεται να τα κονομήσει από την εκμετάλλευση της γρεβενιώτικης γης.

Σ' αυτήν την «ανάπτυξη», η απάντηση πρέπει να έχει χρώμα ολοκόκκινο, περήφανο. Και στις εκλογές και παντού. Για τα νοσοκομεία και τα εργοστάσια των πραγματικών λαϊκών αναγκών, να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του, να τους επιστρέψει κατάμουτρα τα γυαλιστερά καθρεφτάκια που μοιράζουν στα Γρεβενά και παντού.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «αναπτυξιακό όραμα» της κυβέρνησης αφορά τα κέρδη των λίγων και όχι τη ζωή του λαού(2023-03-01 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για ένα δημόσιο, καθολικά δωρεάν σύστημα Υγείας(2023-01-20 00:00:00.0)
Να γίνει άμεσα η χειρουργική επέμβαση στο μετανάστη(2014-08-08 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ(2008-03-18 00:00:00.0)
Τους χάλασαν τη φιέστα(2003-07-23 00:00:00.0)
Ας προσέξουμε την τακτική μας(2000-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ