Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχίζουν σήμερα οι απολογίες των κατηγορουμένων

Με την απολογία του Δ. Κουφοντίνα αρχίζουν σήμερα το πρωί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού οι απολογίες των κατηγορουμένων στη δίκη της «17 Ν».

Κατά τη χθεσινή ημέρα της δίκης, κατατέθηκαν τα τελευταία υπερασπιστικού χαρακτήρα έγγραφα από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ενώ ένταση δημιουργήθηκε όταν η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου, Ι. Κούρτοβικ, κατηγόρησε τον εισαγγελέα της έδρας Χρ. Λάμπρου ότι μεροληπτεί σε βάρος των υπερασπιστικών ισχυρισμών και υποτιμά τους μάρτυρες υπεράσπισης.

Πάντως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μετά τον Δ. Κουφοντίνα, θα ακολουθήσουν κατά σειρά να απολογούνται οι: Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης, Βασίλης Ξηρός, Διονύσης Γεωργιάδης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Ηρακλής Κωστάρης, Θωμάς Σερίφης, Κωνσταντίνος Τέλιος, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Σωτήρης Κονδύλη, Γιάννης Σερίφης, Αγγελική Σωτηροπούλου, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Ανέστης Παπαναστασίου.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της δίκης, θυμίζουμε ότι οι Αλ. Γιωτόπουλος, Γ. Σερίφης, Θ. Ψαραδέλλης, Χριστόδουλος Ξηρός, Διονύσης Γεωργιάδης, Κ. Καρατσώλης, Ηρακλής Κωστάρης, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Ανέστης Παπαναστασίου και Αγγελική Σωτηροπούλου αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της συμμετοχής στη «17 Ν». Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι Δ. Κουφοντίνας και Σ. Ξηρός αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για όλη τη δράση της.

Επίσης: Ο Βασίλης Ξηρός αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως του αποδίδονταν στο κατηγορητήριο. Οι Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης, Θωμάς Σερίφης και Κ. Τέλιος αποδέχτηκαν, για κάποιο χρονικό διάστημα, τη συμμετοχή τους στην οργάνωση και μέρος των πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται, ενώ ο Σωτήρης Κονδύλης δήλωσε ότι αποδέχεται μόνον όσα έχει παραδεχτεί στις απολογίες του.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της χθεσινής μέρας ήταν και η παραίνεση του προέδρου του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτη προς τον Δ. Κουφοντίνα, λέγοντάς του: «Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας πω ότι και το δικαστήριο και η ελληνική κοινωνία περιμένει από εσάς, έναν άνθρωπο ο οποίος δέχεστε ότι ήσαστε στην Οργάνωση, ότι συμμετείχατε και παρουσιαστήκατε μόνος σας χωρίς να σας συλλάβουν στις Αρχές. Περιμένουμε να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα. Πριν απ' όλα, ποιες ήταν αυτές οι συνθήκες που προκάλεσαν τη δημιουργία αυτής της Οργάνωσης. Είναι κάτι το οποίο θέλω να μας απασχολήσει και να μας το πείτε εσείς. Η ιδεολογική προέλευση αυτών των ατόμων που έκαναν αυτήν την Οργάνωση και ποιες είναι αυτές οι ψυχικές διεργασίες που από την επαναστατική ιδεολογία οδηγούν στην ατομική δράση και στο πέρασμα του κατωφλιού του Ποινικού Κώδικα».

Με αφορμή την έναρξη των απολογιών, πρέπει επίσης να σημειωθεί πως επιθυμία της κυβέρνησης, των οργάνων της κρατικής εξουσίας, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στο τέλος αυτής της δίκης να υπάρχει μια πλήρης δικαστική νομιμοποίηση του τρομονόμου σε όλα τα επίπεδα (άλλη μια υπηρεσία της δράσης της «17 Ν»), ακόμη και σε αυτό της παραχώρησης ευεργετημάτων σε κατηγορούμενους που συνεργάστηκαν. Και τούτο για να δοθεί η εικόνα προς την κοινωνία και τους απανταχού χαφιέδες πως το κράτος είναι αξιόπιστο σε ό,τι λέει, για να ενισχυθεί ευκολότερα - έχοντας την εικόνα μιας επιτυχημένης εφαρμογής - με νέα τρομοδιατάγματα το ισχύον νομικό σύστημα, για να ολοκληρωθεί η νομική θωράκιση του αστικού καθεστώτος, όχι τόσο απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα ή σε μια ενδεχόμενη μελλοντική εμφάνιση της ατομικής τρομοκρατίας, αλλά απέναντι στο διαρκή πραγματικό του εχθρό, που είναι το μαζικό - λαϊκό, το εργατικό κίνημα και οι οργανώσεις του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ