Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Κρίση στον τουρισμό με θύματα τους εργαζόμενους

Ανεργία για το 41% των εργαζομένων στον τουρισμό και εργασιακός μεσαίωνας για τους υπόλοιπους, τα στοιχεία που προκύπτουν από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα

(της ανταποκρίτριάς μας ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΙΤΤΑΚΑ).--

Ανεργία, ανασφάλεια, τρομοκρατία, εντατικοποίηση, είναι τα στοιχεία που βιώνουν ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού στην Κρήτη, σε μια από τις πιο δύσκολες τουριστικά χρονιές, κατά κοινή ομολογία, με θύματα πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους του κλάδου. Τα παραπάνω προκύπτουν από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, με κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος, σε ξενοδοχεία των Νομών Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Το κλιμάκιο των στελεχών του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις τελευταίες μέρες και μίλησε με εργαζόμενους και συνδικαλιστές στα ξενοδοχεία «Minos Palace» και «Petra Mare» στο Λασίθι, «Μαρίνα» στο Ηράκλειο, «Ρίτιμνα», «El Greco» και «Minos» στο Ρέθυμνο καθώς και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και σε πιάτσες ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η περιοδεία θα συνεχιστεί αύριο στα Χανιά, ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί θα παρουσιαστούν οι θέσεις του Κόμματος για τον τουρισμό, σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Ο απολογισμός της περιοδείας μέχρι στιγμής αποκαλύπτει την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τους εργαζόμενους. Το 41% των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον τουρισμό στην Κρήτη είναι άνεργοι και η προοπτική είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά, φέτος είναι αμφίβολο ακόμη και για κάποιους από αυτούς που δουλεύουν, εάν θα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα ώστε να δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε η πραγματικότητα της εντατικοποίησης - με την οποία πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους κυρίως οι μεγαλοξενοδόχοι - της ανασφάλειας, αλλά και της τρομοκράτησης, με την επαναλαμβανόμενη φράση: «Αν μιλήσουμε, ίσως αύριο ψάχνουμε για δουλιά».

Παρά την κρίση, παρατηρείται μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε ξενοδοχεία που είναι γεμάτα λόγω της συνεργασίας τους με τουριστικούς πράκτορες και σ' άλλα που έχουν μείωση πελατών κατά 40% αν και με πολύ χαμηλές τιμές. Ακόμη και στην κρίση ευνοούνται οι μεγάλοι του κλάδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Αγ. Νικόλαο η οικογένεια Μαμιδάκη αγόρασε και άλλα ξενοδοχεία και δεν πρόκειται για το μοναδικό παράδειγμα.

Οι αιτίες της κρίσης

Στις συζητήσεις του με τους εργαζόμενους ο Τ. Τσιόγκας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση στον τουρισμό έχει άμεση σχέση τόσο με τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, όσο και με την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα και σε ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, με θύματα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη. Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων ήταν αυτές που συνέβαλαν στην αύξηση του τουρισμού και τόνισε ότι «ανάκαμψη στον τουρισμό θα υπάρξει μόνον αν ανατραπεί η πολιτική που έχει αυξήσει δραματικά την ανεργία στη χώρα μας και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η πολιτική πρόταση του Κόμματος για τη λαϊκή οικονομία εμπεριέχει τη δυνατότητα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να καλύπτουν τις ανάγκες τους και για διακοπές. Επισήμανε ωστόσο ότι και τώρα είναι απαραίτητο, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, να αυξηθούν τα κονδύλια για τον κοινωνικό τουρισμό.

Μίλησε επίσης και για την κλειστή αλυσίδα κατανάλωσης που επιβάλλουν στους ξένους τουρίστες ξενοδοχειακά συγκροτήματα και στην Ελλάδα: «Τα πάντα είναι προγραμματισμένα από τη στιγμή που ξεκινάνε από τη χώρα τους για να έρθουν εδώ για διακοπές. Οι ίδιοι συνοδεύονται από νταλίκες ή και αεροπλάνα τα οποία φέρνουν και τρόφιμα και άλλα είδη τα οποία πωλούνται μέσα στα ξενοδοχεία. Οπως μας είπαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων των ενοικιαζόμενων δωματίων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών, στη Χερσόνησο πέρσι, στη συνάντηση που είχαμε, μόνον ένα 10% των εξόδων που κάνουν οι τουρίστες μένει στην ντόπια αγορά».

Τέλος, αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος στους εργαζόμενους ο Τ. Τσιόγκας σημείωσε ότι χρειάζεται αυτές να αγκαλιαστούν από τους ίδιους, να γίνουν αιτήματα πάλης και διεκδίκησης για να μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση. Ταυτόχρονα, τους κάλεσε να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτούς που γεννούν αυτή την πολιτική και να ενισχύσουν το ΚΚΕ καταδικάζοντας με την ψήφο τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, στις ερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ