Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χαϊδεύουν τους ενόχους

Στο ίδιο μήκος κύματος με το μεγάλο κεφάλαιο εκπέμπουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι ελεγχόμενοι από αυτήν επικεφαλής των φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, ιδίως, όταν πρόκειται για κάποιο από τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ενδεικτικός, από αυτή την άποψη, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν αυτή τη βδομάδα - με δηλώσεις τους - το θέμα της ακρίβειας στην αγορά οι κυβερνώντες και οι βιομήχανοι. Και οι μεν και οι δε διαπίστωσαν δημόσια ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια στην αγορά. Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αξιοποιώντας καταλλήλως την έξαρση της ακρίβειας, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, σημειώνοντας πως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού αυξάνεται στην Ελλάδα, είναι σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ.

Ως εδώ καλά, καθώς κανείς δε διαφωνεί ότι η ακρίβεια στην αγορά «δαγκώνει». Το πρόβλημα βρίσκεται, σ' αυτούς τους αρμόδιους που μιλούν για «πάταξη» δήθεν της ακρίβειας, αλλά δε θέλουν και δεν μπορούν να χτυπήσουν το «κακό στη ρίζα του» αν και γνωρίζουν πολύ καλά την κύρια αιτία. Και η αιτία δεν είναι άλλη, παρά η πολιτική απελευθέρωσης των τιμών, που την προώθησαν αρχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, εν γνώσει τους ότι έτσι έλυναν τα χέρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αισχροκερδούν ασύστολα. Ετσι, ελέω απελευθέρωσης των τιμών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες μπορούσαν (και μπορούν) να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές, αυξάνοντας έτσι μαζί τα κέρδη τους. Ετσι, μπροστά στην αισχροκέρδεια, οι κυβερνώντες προσπαθούν να θολώσουν τα νερά.

Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι, έχει κάνει ευαγγέλιό της την αντιδραστική θεωρία ότι δήθεν για τον πληθωρισμό φταίνει οι μισθοί (!) Ετσι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως θα «τσακίσει την ακρίβεια», χωρίς όμως να θίξει το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς (δηλαδή το δικαίωμα των βαρόνων της αγοράς να κερδοσκοπούν ασύστολα), που η κυβέρνηση εφάρμοσε, αλλά με υγειονομικούς και άλλους (σ.σ. «τρομοκρατικού χαρακτήρα») ελέγχους (προφανώς στους μικρομαγαζάτορες). Ακόμη πιο αποκαλυπτικός, ο Ν. Γκαργκάνας, συνεπής με τη διάγνωσή του ότι «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό» - πρότεινε σαν την πιο κατάλληλη «θεραπεία» χτύπημα της ακρίβειας... με τη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων.

Είναι φανερό, πως η κυβέρνηση επιδιώκει να «χτυπήσει» την ακρίβεια, ακολουθώντας τη λαϊκή παροιμία «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει όλη τη μέρα κοσκινάει». Αντίθετα, ακολουθώντας τις αντιλαϊκές συνταγές του ΣΕΒ (και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας) αναζητά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με την παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, όπως προκύπτει από το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων. Στην ουσία, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στη βάση της λογικής του «μονά κερδίζουν οι επιχειρηματίες, ζυγά χάνουν οι εργαζόμενοι»! Στο χέρι των εργαζομένων είναι να ματαιώσουν αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια, εντάσσοντας τον αγώνα για την ουσιαστική αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών στην κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ