Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Νέο αλλά με τα «κουσούρια» του παλιού

Με μισό απ' το απαραίτητο προσωπικό και σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή εγκαινιάζεται απ' τον πρωθυπουργό

ΓΡΕΒΕΝΑ (Του απεσταλμένου μας Π. ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Νοσοκομείο με ...στένωση αορτής ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός στα Γρεβενά. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι το νέο Νοσοκομείο είναι υπερδιπλάσιο σε δυναμικότητα από το προηγούμενο που υπήρχε στην πόλη, οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν από τον ένα χώρο στον άλλο, χωρίς να γίνει καμία νέα πρόσληψη.

Το νέο Νοσοκομείο διαθέτει 134 κρεβάτια νοσηλείας και βάσει της δυναμικότητάς του προβλέπεται να λειτουργεί με πάνω από 340 άτομα νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Σήμερα, ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν ξεπερνούν τους 150, ενώ σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται και στο ιατρικό προσωπικό.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Νοσοκομείου επιχειρεί να μπαλώσει το πρόβλημα με την απασχόληση μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ 25 συμβασιούχων νοσηλευτών, δεκαοκτάμηνης διάρκειας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν προβλέπονται τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια, αφού ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο, παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα.

Οι ασθενείς εξυπηρετούνται από έναν μόνο τραυματιοφορέα, αφού ο δεύτερος της βάρδιας ακολουθεί πάντα το ασθενοφόρο.

Στο Νοσοκομείο απασχολούνται 30 ειδικοί γιατροί και 12 ειδικευόμενοι, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 30.000 μόνιμων κατοίκων του πιο φτωχού νομού της Ευρώπης. Ετσι παραμένουν κλειστά τρία νέα τμήματα του Νοσοκομείου, ενώ άλλα τρία υπολειτουργούν.

Από τον τεχνικολογικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου απουσιάζει ακόμα ο αξονικός τομογράφος, παρά το γεγονός ότι η αίθουσα που θα εγκατασταθεί είναι έτοιμη, ενώ δεν υπάρχει και εξειδικευμένο για το χειρισμό του προσωπικό.

Τα τέσσερα ασθενοφόρα που υπάρχουν σήμερα είναι παμπάλαια, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών. Το νεότερο από τα ασθενοφόρα είναι δωρεά από το σεισμό του 1995, όταν το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών αφορά μακρινές αποστάσεις.

Οι δυσκολίες στην πρόσβαση κυρίως για τους ηλικιωμένους ασθενείς είναι μεγάλη αφού γίνεται μόνο με αυτοκίνητο,γιατί η τοποθεσία που επιλέχτηκε για την εγκατάστασή του απέχει τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, χωρίς να υπάρχει αστική συγκοινωνία.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεσα να γίνουν προσλήψεις που θα καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες του Νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ζητάνε να ολοκληρωθεί και ο τεχνικολογικός εξοπλισμός του κτιρίου.

Σε πρόσφατη μάλιστα συνάντηση με τη διεύθυνση του Νοσοκομείου, η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων δήλωσε πως δε θα συμμετέχει στη φιέστα των εγκαινίων, καταγγέλλοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης που σπεύδει να εγκαινιάσει ένα επιβλητικό κτίριο, άδειο όμως από εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ