Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτό να ισχύει από το 2005 ο εκλογικός νόμος...

Απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση νόμου της ΝΔ για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Ανοιχτό αφήνει το θέμα τώρα η κυβέρνηση για εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου ακόμα και σε ενδεχόμενες εκλογές το 2005... Αυτό προκύπτει από τη δήλωση που έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο πλαίσιο του δικομματικού «καυγά» που συνεχίζεται με αφορμή την παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων για τον εκλογικό νόμο.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Πρόθεσή μας είναι να προτείνουμε στο διάλογο που θα γίνει να ισχύσει ο νέος νόμος μετά την άνοιξη του 2005. Εάν η ΝΔ δεν προσέλθει στο διάλογο θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Στην περίπτωση αυτή θα αποφασίσουμε συνολικά για έναν εκλογικό νόμο, τον οποίο θα θέσουμε υπόψη του ελληνικού λαού. Πιθανόν να έχει μέσα και το 2005, αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη»...

Ο Χρ. Πρωτόπαππας επιτέθηκε στη ΝΔ να προσέλθει στο διάλογο, λέγοντας ότι συνιστά «βαθιά συντηρητική τακτική» που υπαγορεύεται από τη «λανθασμένη» επιλογή της ΝΔ να ζητά πρόωρες εκλογές.

Οσον αφορά στην πρόταση της ΝΔ για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την απέρριψε, λέγοντας ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, προσθέτοντας ότι «η προτεινόμενη από τη ΝΔ ρύθμιση παραπέμπει για την αποτελεσματική της εφαρμογή, σε ΠΔ ουσιαστικά δηλαδή στις καλένδες». Συμπλήρωσε ότι «ο μόνος μηχανισμός που σήμερα διαθέτει τις προϋποθέσεις για έλεγχο των συναλλαγών είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» και ισχυρίστηκε ότι η θέση της ΝΔ «θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένης καχυποψίας απέναντι στους θεσμούς και τα κριτήρια λειτουργίας των αγορών στη χώρα μας». Κατέληξε, δε, αναφέροντας ότι «τελικά, η ΝΔ προτείνει χαοτικές και ανεφάρμοστες διαδικασίες, για να θολώσει τα νερά και να συντηρεί τη λασπολογία κατά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης».

Σημίτης με Κακλαμάνη - Σκανδαλίδη

Χτες, στο μεταξύ, έγινε η σύσκεψη μεταξύ Σημίτη - Κακλαμάνη - Σκανδαλίδη, όπου και αποφασίστηκε ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα αποστείλει επιστολή στους βουλευτές του, όπου θα τους καλεί να δηλώσουν τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές. Ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι η επαλήθευση των ελέγχων του «πόθεν έσχες» θα γίνει με βάση τα στοιχεία που θα ελέγξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο Κ.Σκανδαλίδης, δε, ανέφερε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει παρουσιάσει το νέο νόμο για την τροποποίηση του «πόθεν έσχες».

Λίγο νωρίτερα, ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν βουλευτές της ταχθούν με τη ρύθμιση της ΝΔ, είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε, μέσα από τις διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, γιατί αυτή η πρόταση είναι ανέφικτη και επικίνδυνη».

Εσωτερική «γκρίνια»
για εκλογικό νόμο

Οσο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άνοιξε δύο μεγάλα θέματα, όπως είναι το «πόθεν έσχες» και ο εκλογικός νόμος, χωρίς να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός απάντησε ότι θα συγκληθεί ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) και θα συνεδριάσουν οι βουλευτές που μετέχουν στα θερινά τμήματα, όπου και θα ενημερωθούν.

Τέλος, στις δηλώσεις του Μ.Λιάπη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμφωνήσει ακόμα και στο πρόσωπο του Κ.Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 2005, ο Χρ. Πρωτόπαππας περιορίστηκε να απαντήσει ότι «εμείς ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι ο κ. Σημίτης θα είναι και πάλι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ