Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ακόμα ένα χαράτσι επιβάλλει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Μια ακόμα δημόσια υπηρεσία, αυτή τη φορά οι διοικητικές διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που υποχρεούται να παρέχει η Δημόσια Διοίκηση στους πολίτες, τιμολογείται από την κυβέρνηση.

Μέσα στη βδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τιμολόγηση των υπηρεσιών των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τα οποία ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διοικητικές υποθέσεις για λογαριασμό των πολιτών. Πρόκειται για μια υπηρεσία που ξεκίνησε αρχικά με κρατική χρηματοδότηση, σε διάφορους δήμους της χώρας - χωρίς αυτή η χρηματοδότηση να είναι πάντα επαρκής - και διαφημίστηκε πολύ από την κυβέρνηση, με το σύνθημα «στόχος, η εξυπηρέτηση του πολίτη». Και, βεβαίως, ο πολίτης θα εξυπηρετείται, αρκεί να πληρώσει...

Από το 2004, λοιπόν, οι πολίτες που προσέρχονται στα ΚΕΠ για να εξυπηρετηθούν θα πληρώνουν παράβολο, το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά, όπως άφησε να εννοηθεί ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Σκανδαλίδης, θα είναι ανάλογο της υπηρεσίας που προσφέρεται και για την οποία ασχολείται με κόστος... όλη η Δημόσια διοίκηση.

Από το 2004 τα ΚΕΠ θα τα λειτουργούν εξ ολοκλήρου οι δήμοι, οι οποίοι επιβαρύνονται με μία ακόμα αρμοδιότητα που δε συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους για την άσκησή της, με αποτέλεσμα το κόστος να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι δημότες. Η κυβερνητική πολιτική είναι σαφής: Μεταφορά του κόστους των κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους, οι οποίες θα τις λειτουργούν με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με την επιβολή φόρου. Με λίγα λόγια, οι δημότες θα πληρώνουν για μια υπηρεσία δύο φορές, αφού ήδη έχουν φορολογηθεί μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μεταφέρει το πολιτικό κόστος της επιλογής της αυτοχρηματοδότησης στους ίδιους τους δήμους, ευελπιστώντας να εκτονωθεί σ' αυτό το επίπεδο διοίκησης η λαϊκή αγανάκτηση. Το παράβολο θα επιβάλλουν οι δήμοι, αυτοί θα «τ' ακούν». Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση δε διστάζει να διεκδικεί και να προβάλλει ως «έργο» τέτοιες πρωτοβουλίες που δικαιούνται έτσι κι αλλιώς οι δημότες και τελικά αποβαίνουν σε βάρος της τσέπης τους. Ακόμα και κυβερνητικοί δήμαρχοι που υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της συνεχούς μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στους δήμους ομολογούν ότι δε θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των ΚΕΠ από το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει πως το παράβολο που θα χρειαστεί να επιβάλουν για τη λειτουργία των ΚΕΠ θα είναι... μάλλον αυξημένο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, η χρηματοδότηση των οποίων από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, συνεχώς μειώνεται, με αποτέλεσμα οι δήμοι να προχωρούν σε υπέρογκες, πολλές φορές, αυξήσεις των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς, ώστε να μπορέσουν να τα λειτουργήσουν.

Δυο φορές θα πληρώνουν
οι δημότες

Ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν σαφής: «Οι υπηρεσίες θα κοστολογηθούν». Το παράβολο, λοιπόν, είναι η μία πηγή χρηματοδότησης. Η άλλη είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), δηλαδή η επιχορήγηση που εισπράττουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό και προορίζονται για έργα και υπηρεσίες προς το δημότη. «Ενα κομμάτι της αύξησης των ΚΑΠ θα πηγαίνει στη λειτουργία των ΚΕΠ και ένα κομμάτι θα γίνεται με αυτοχρηματοδότηση, λόγω του ότι οι υπηρεσίες θα κοστολογηθούν και κάποιο στοιχειώδες παράβολο θα δίνει ο πολίτης, όταν εξυπηρετείται από τα ΚΕΠ», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Κατά συνέπεια, οι δημότες θα χρηματοδοτήσουν διπλά τα ΚΕΠ: Κατ' αρχήν, πληρώνοντας το παράβολο και κατά δεύτερον χάνοντας σε υπηρεσίες - αφού οι ΚΑΠ θα είναι μειωμένοι - ή πληρώνοντας γι' αυτές τις υπηρεσίες φόρους ή νέες αυξήσεις που ενδεχομένως κρίνουν «αναγκαίες» οι δημοτικές αρχές, για να μπορέσουν να τις ασκήσουν.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δε βάζει φράγκο και με «ξένα κόλλυβα» πλασάρει ως δικό της έργο την «εξυπηρέτηση του πολίτη», αλλά και «αξιοποιεί» προεκλογικά την ανάγκη των ήδη εργαζόμενων συμβασιούχων στα ΚΕΠ ή την πρόσληψη άλλων μέσω του θεσμού της μερικής απασχόλησης. Τα ΚΕΠ θα λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό που θα προσληφθεί από τους δήμους, με προκηρύξεις που θα κάνουν οι ίδιοι και με μερικώς απασχολούμενο προσωπικό. Τα ΚΕΠ είναι από τους πρώτους χώρους στους οποίους θα εφαρμοστεί ο θεσμός της μερικής απασχόλησης - με το πρόσχημα της ανάγκης να λειτουργήσουν και κατά τις απογευματινές ώρες - ο οποίος προβλέπει το πολύ 20 ώρες εργασίας τη βδομάδα. Η αναλογία του μόνιμου προσωπικού και των μερικώς απασχολούμενων θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες που θα έχει ο κάθε δήμος. Ενώ προβλέπεται η μοριοδότηση κατά 40% των συμβασιούχων που ήδη υπηρετούν στα ΚΕΠ. Ολη αυτή η διαδικασία θα αξιοποιηθεί ως μέσο εκλογικής πελατείας για την κυβέρνηση.

Ηδη στα ΚΕΠ απασχολούνται περίπου 2.500 συμβασιούχοι, ενώ προβλέπεται η πρόσληψη άλλων 1.500 με σύμβαση έργου για 16 μήνες σε 200 νέα ΚΕΠ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να λειτουργούν συνολικά στη χώρα 757 ΚΕΠ σε Δήμους, Νομαρχίες, Επαρχεία και Περιφέρειες, ενώ με τη λήξη του 2003 υπολογίζεται να έχουν φτάσει τα 1.015. Σύμφωνα με μια οικονομοτεχνική μελέτη που έχει διενεργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, το κόστος λειτουργίας για περίπου 1.000 ΚΕΠ ανέρχεται στα περίπου 50 δισεκατομμύρια το χρόνο.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ