Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
35ωρο - εφτάωρη δουλιά, ζητάει η εργατιά!

«35ωρο, εφτάωρη δουλιά αυτό ζητάει η εργατιά», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν χτες το απόγευμα τους πλέον εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, κατά τη διάρκεια μαζικής πικετοφορίας που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών για το Ωράριο και τις Εργασιακές Σχέσεις και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απαίτησή τους να καταργηθούν όλοι οι αντιδραστικοί και αντεργατικοί νόμοι που ανατρέπουν το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις, πλήρη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας», «Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου», «κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης», «ωράριο ενιαίο, υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις», ήταν ορισμένα από τα αιτήματα που αναγράφονταν στις πικέτες. Οι εργαζόμενοι διέσχισαν τη Σταδίου έφτασαν στην Ερμού και έκαναν στάση στο πολυκατάστημα «Φωκάς». Οι «σεκιουριτάδες» του καταστήματος δεν μπόρεσαν να σταθούν εμπόδιο σε ομάδα εργαζομένων που μπήκε στο πολυκατάστημα και μοίρασε ανακοίνωση. «Ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική είναι κοινός», είπε ο Δ. Φέτσης, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το πολυκατάστημα.


«Αυτή η πολιτική η αντεργατική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», «το ωράριό σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι, διασχίζοντας την Ευαγγελιστρίας, την Αγ. Μάρκου και την Αιόλου. Η πορεία κατευθύνθηκε στην Αθηνάς και οι εργαζόμενοι ένωσαν τη φωνή τους με τους απολυμένους μουσικούς από το Δήμο Αθηναίων, που πραγματοποιούσαν τη δική τους κινητοποίηση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Τη στήριξη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ μετέφερε στους μουσικούς ο Γ. Πέρρος. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι ένωσαν τη φωνή τους και με αυτή των μεταναστών που πραγματοποιούσαν πορεία προς τη Βουλή.

Θεσσαλονίκη

Μαζική εξόρμηση στα πολυκαταστήματα «Καρφούρ», «Μαρινόπουλος» και «Μασούτης», στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα καταστήματα ενημερώθηκαν από τους συνδικαλιστές για τις επιπτώσεις που προκύπτουν για τους εργαζόμενους από τη διεύρυνση του ωραρίου και συνδέονται άμεσα με τις εργασιακές τους σχέσεις. Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, η εξόρμηση της Ενωσης συνεχίζεται στα πολυκαταστήματα των ανατολικών προαστίων της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ